Cand pandemia a inchis cinematografele in 2020 si a schimbat planurile de lansare a studiourilor de film, a avut ca rezultat un an de ecrane mai mici si drame mici. „Nomadland”, „First Cow”, „Sound of Metal” si „Never Rarely Sometimes Always” au fost realizate rafinat si de neuitat bantuitoare. Dar nu erau „Lawrence al Arabiei”.

Filmele au revenit in 2021, pentru o vreme, inainte ca Omicron sa-si ridice capul si sa ne trimita inapoi la streaming. Vezi mai jos cele mai bune filme 2021 pe care nu trebuie sa le ratezi. Iar pe icul gasesti un numar si mai mare de filme din anul 2021 si altii in care s-au lansat numeroase filme bune.

The Beatles: Intoarce-te

Realizarea uluitoare a lui Peter Jackson invita spectatorii la repetitiile finale si la sesiunile de inregistrari ale The Beatles, culminate de ceea ce s-a dovedit a fi spectacolul lor de ramas bun pe acoperisul studiourilor Apple, pe 30 ianuarie 1969. filmare si 140 de ore de inregistrari audio, filmul in trei parti al lui Jackson, intins pe parcursul a opt ore, adopta o abordare pe indelete, in care personalitatile, tensiunile si camaraderia grupului sunt aratate cu o candoare fara precedent – rescriind presupunerile comune pe care le-am facut despre despartirea trupei si prezentand in schimb o privire la patru suflete extrem de talentate carora le-a placut sa cante impreuna (si au facut-o mai bine decat oricine altcineva).

Dune: Prima parte

Denis Villeneuve si-a dovedit deja curajul in domeniul science-fiction vizionar cu „Arrival” si „Blade Runner 2049” – drame inteligente care au creat lumi rapitoare care nu i-au coplesit pe actorii umani (dar i-au confruntat frontal). Asadar, pare dramaturgul ideal pentru a prelua mamutul roman SF din 1965 al lui Frank Herbert, care a dat nastere unei sechele si ramuri care detaliaza masinatiunile politice si spirituale ale unui univers de mii de ani in viitor.

Puterea cainelui

Jane Campion, castigatoare a Oscarului pentru „Pianul”, adapteaza romanul occidental al lui Thomas Savage din 1967 despre un fermier deosebit de sadic, Phil Burbank (Benedict Cumberbatch), ale carui cruzimi marunte impotriva fratelui si partenerului sau de afaceri, George (Jesse Plemons), se ridica si se raspandeste la noua sotie a lui George, vaduva Rose (Kirsten Dunst) si fiul ei sensibil, Peter (Kodi Smit-McPhee).

Roata norocului si fanteziei

Regizorul japonez Ryusuke Hamaguchi a castigat doua locuri pe lista cu doua filme foarte diferite, ambele magistrale si care isi arata talentul de a scrie si de a tachina spectacole de o delicatete neobisnuita.

Filmul de antologie „Roata norocului si fanteziei” este un trio de nuvele care este remarcabil de priceput in a prezenta personaje care refuza sa adere la asteptarile noastre, ale caror vieti, iubiri si obsesii se bazeaza pe calcule gresite sau subterfugii. In prima poveste, o tanara dezvaluie persoanei gresite povestea aventurii ei de dragoste infloritoare; in al doilea, un cuplu comploteaza sa se razbune impotriva unui renumit profesor de facultate; iar in a treia, o reuniune scolara aduce o intalnire surpriza intre doua foste scolare. Pe langa scrisul delicat nuantat, spectacolele distributiei sunt armonizate cu expertiza unele cu altele, starnind emotii care nu se simt niciodata false sau schematice.

Vara sufletului 

Festivalul de muzica si arta Woodstock, desfasurat intr-o ferma din Bethel, New York, in august 1969, a devenit un pivot cultural al anilor ’60 datorita in parte filmului documentar Michael Wadleigh, castigator de Oscar, care si-a pastrat spectacolele clasice. Dar, la inceputul aceleiasi veri, Festivalul Cultural Harlem a avut loc in mai multe weekenduri in New York City, prezentand o gama uluitoare de artisti de jazz, blues, gospel si R&B (Stevie Wonder, BB King, Sly and the Family Stone, Mahalia Jackson). , Staples Sisters si Gladys Knight and the Pips, pentru a numi doar cateva), cu prezenta care a ajuns la 300.000. Desi a fost pus in scena si filmat cu meticulozitate, un film de concert „Black Woodstock” nu si-a putut gasi un cumparator, asa ca cele 45 de ore de filmare au stat intr-un subsol timp de cinci decenii.

Tragedia lui Macbeth

Nu este atat de ciudat, avand in vedere ca fratii Coen reia caldarea clocotita de crime si pedepse, ca povestirea vie a lui Joel Coen a povestii sangeroase despre crima si razbunare a lui Shakespeare ar functiona atat de bine in dramatizarea ambitiei goale a lui Lady Macbeth (Frances McDormand) si a ei. sot flexibil (Denzel Washington).

CODA

In aceasta drama emotionanta (castigatoare cu mai multe premii la Sundance), Emilia Jones joaca rolul lui Ruby, o tanara din Gloucester, Massachusetts, care sufera de neliniste traditionala a adolescentei (drama cu fete rele, fluturi draguti), care este mult mai izolatoare deoarece Mama, tatal si fratele lui Ruby sunt surzi. (“CODA” inseamna Child Of Deaf Adults.)

Faya Dayi

In acest documentar liric alb-negru despre recoltatorii de khat etiopieni, realizatorul Jessica Beshir observa vietile linistite ale barbatilor si femeilor care sunt intr-un fel atinsi de cultivarea, vanzarea sau utilizarea plantei stimulatoare.

Este un film a carui frumusete efemera – a fumului, aburului si apei – incadreaza aparenta ceata narcotica a tinerilor care viseaza sa emigreze la o viata mai buna, sau a persoanelor in varsta atasate de amintiri si regrete. In ciuda vederii muncitorilor truditi, este langoros si senzual.

Nu privi in sus

Comedia Doomsday a lui Adam McKay amesteca umorul absurd cu satira ascutita despre politica, retelele de socializare, jurnalism si dorinta umana de a evita sau de a rationaliza vestile proaste – chiar si atunci cand este o cometa de cativa kilometri latime care face direct spre singura planeta pe care o avem. Si in timp ce unele dintre tinte sunt usoare (presedintele lui Meryl Streep ar putea fi mai amuzant daca narcisismul si egoismul ei din Biroul Oval nu ar fi atat de deprimant de recunoscut), a doua jumatate a filmului preia premisa unui eveniment iminent de extinctie la nivel de planeta si o reduce la un imagine foarte emotionanta a fiintelor umane, lipsite de putere, infruntand finalul cu demnitate, umor si dragoste. (Si da, personajele ticaloase isi fac aparitia.)