Acidul ascorbic sau vitamina C este un nutrient care participa la mai multe procese, cum ar fi productia de colagen, de exemplu. Prin urmare, partial, are reputatia de a fi un nutrient benefic pentru sanatate.
Un deficit de vitamina C poate fi o problema de sanatate din diverse motive. Nu este un secret pentru nimeni ca vitaminele joaca un rol fundamental in tot ceea ce are legatura cu sanatatea si buna functionare a organismului. Dintre acestea, vitamina C este una dintre cele mai cunoscute si mai importante.
Acest nutrient este esential pentru sanatatea tuturor sistemelor corpului si s-a dovedit ca -la rozatoare- consumul sau regulat contribuie la productia de colagen, absorbtia fierului si reducerea stresului oxidativ, printre alte procese.
Simptome de deficit de vitamina C
Pentru toate cele de mai sus, deficienta acestuia in organism poate declansa o serie de reactii negative care afecteaza direct starea fizica si psihica.
Desi poate fi dificil de observat la inceput, in timp apar unele simptome care il fac evident. Tineti cont de ele, astfel incat sa mergeti la medic la timp pentru o evaluare.
1. Slabirea si caderea parului
Rarirea si caderea parului sunt adesea asociate cu factori multipli care pot deteriora radacina parului.
Deficitul de vitamina C este o cauza comuna, deoarece este un nutrient esential pentru mentinerea colagenului si a proteinelor care iti dau putere. Prin urmare, o alimentatie saraca in alimente care contin aceasta vitamina poate provoca uscaciune, caderea parului si susceptibilitate la matreata.
2. Infectii recurente
Persoanele cu deficit de vitamina C tind sa dezvolte mai multe infectii. Acest lucru este contracarat prin acordarea unei contributii suplimentare in dieta.
Potrivit expertilor de la National Institutes of Health, acest nutrient este esential pentru mecanismele de aparare ale organismului si, prin urmare, o scadere a nivelurilor sale reduce capacitatea acestuia de a distruge agentii patogeni care provoaca tot felul de boli.
Infectiile urinare continue sau problemele bucale pot fi semne care indica faptul ca consumul acestuia trebuie crescut.
3. Cambios de humor
Desi majoritatea dintre noi o ignora, aceasta vitamina are si o legatura stransa cu sanatatea emotionala.
Conform ipotezei, atunci cand exista niveluri adecvate ale acestei vitamine in organism, exista stabilitate mentala, liniste si control asupra hormonilor. Acestia din urma sunt in mare masura responsabili pentru starea emotionala.
Se considera ca o deficienta de vitamina C in organism poate provoca iritabilitate, stres si alte stari negative care afecteaza viata de zi cu zi.
4. Oboseala cronica, un simptom al deficitului de vitamina C
Indirect, oboseala cronica si senzatia constanta de oboseala pot fi simptome ale scorbutului, o problema grava de sanatate care este legata de deficitul de vitamina C si necesita tratament medical imediat.
Pe de alta parte, intr-un studiu recent, se sugereaza ca stresul oxidativ poate fi una dintre cauzele implicate in dezvoltarea tulburarilor de dispozitie (cum ar fi depresia si anxietatea), oboseala cronica, printre altele; si de aceea, se considera ca suplimentele de vitamina C (si alti antioxidanti) ar putea contribui la tratarea acestui tip de probleme.
5. Rani care se vindeca cu dificultate
Deoarece acest nutrient este necesar pentru oxigenarea adecvata si repararea celulelor, scaderea lui in organism impiedica vindecarea normala a ranilor.
Este obisnuit ca leziunile superficiale sa dureze mai mult pentru a se vindeca si vanataile sa apara peste noapte.
6. Durerea
Tratamentul poate fi farmacologic, dar trebuie sa fie insotit de modificari ale stilului de viata.
Experimentarea durerii generale, adesea in intregul corp, este un simptom ca exista ceva care ar trebui evaluat si tratat corespunzator de catre medic. Mai ales daca este intens, impiedica viata normala si este insotit de alte simptome.
Deficientele nutritionale pot determina o persoana sa simta dureri generale in tot corpul sau, mai bine spus, la nivel muscular si articular.
De exemplu, lipsa vitaminei C scade absorbtia corecta a unor minerale, ceea ce duce la slabiciune musculara. In plus, impiedica sinteza corecta a colagenului si provoaca o slabire a cartilajului care protejeaza articulatiile.
7. Piele uscata
Consumul zilnic de vitamina C este unul dintre cele mai bune obiceiuri pentru o piele neteda, frumoasa si fara boli.
Acest nutrient previne pierderea timpurie a colagenului si elastinei. Aceste doua substante sunt responsabile pentru mentinerea fermitatii si elasticitatii pielii.
8. Boli cardiovasculare
Bolile cardiovasculare si problemele cardiace se pot dezvolta din cauza multiplilor factori. Si in legatura cu aceasta, exista o ipoteza ca aparitia sa precoce ar putea avea de-a face cu lipsa vitaminei C din dieta.
Potrivit unui studiu recent, actiunea sa antioxidanta ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare si la reducerea riscului de aparitie a bolilor, precum si la mentinerea nivelului normal de colesterol si glucoza. In plus, vitamina C devine esentiala pentru tesuturi si vasele de sange.
Crezi ca iti lipseste putina vitamina C?
Banuiesti aceasta deficienta nutritionala? Aflati despre sursele naturale care il contin si incercati sa va imbunatatiti obiceiurile alimentare pentru a primi doza corecta.
Si nu uitati niciodata sa consultati un medic specialist pentru a face testele relevante si a oferi cel mai potrivit tratament pentru cazul dumneavoastra.