Vitamina D este o vitamina extrem de importanta, care are efecte puternice asupra mai multor sisteme din corp. Spre deosebire de alte vitamine, vitamina D functioneaza ca un hormon si fiecare celula din corpul dvs. are un receptor pentru aceasta. Corpul tau il produce din colesterol atunci cand pielea ta este expusa la lumina soarelui.

1. Imbolnavirea sau infectarea des

Unul dintre cele mai importante roluri ale vitaminei D este mentinerea sistemului imunitar puternic, astfel incat sa puteti lupta impotriva virusilor si bacteriilor care cauzeaza boli. Interactioneaza direct cu celulele care sunt responsabile pentru combaterea infectiei. Daca va imbolnaviti adesea, in special cu raceli sau gripa, nivelurile scazute de vitamina D pot fi un factor care contribuie. Mai multe studii observationale de amploare au aratat o legatura intre deficienta si infectii ale tractului respirator, cum ar fi racelile, bronsita si pneumonia (5Sursa de incredere, 6Sursa de incredere).

O serie de studii au constatat ca administrarea suplimentelor de vitamina D la o doza de pana la 4.000 UI pe zi va poate reduce riscul de infectii ale tractului respirator .

Intr-un studiu efectuat la persoanele cu BPOC cu afectiuni pulmonare cronice, numai cei care au avut o deficienta severa in vitamina D au avut un beneficiu semnificativ dupa administrarea unui supliment cu doze mari timp de un an.

2. Oboseala

Senzatia de oboseala poate avea multe cauze, iar deficienta de vitamina D poate fi una dintre ele. Din pacate, este adesea trecut cu vederea ca o cauza potentiala. Studiile de caz au aratat ca nivelurile foarte scazute din sange pot provoca oboseala care are un efect negativ sever asupra calitatii vietii. Intr-un caz, sa constatat ca o femeie care s-a plans de oboseala cronica in timpul zilei si dureri de cap avea un nivel sanguin de vitamina D de numai 5,9 ng / ml. Acest lucru este extrem de scazut, deoarece orice sub 20 ng / ml este considerat deficitar.

3. Oase si dureri de spate

Vitamina D ajuta la mentinerea sanatatii oaselor in mai multe moduri. In primul rand, imbunatateste absorbtia de calciu a corpului. Durerile osoase si durerile de spate pot fi semne ale unor niveluri inadecvate de vitamina D in sange. Marile studii observationale au descoperit o relatie intre o deficienta si durerea cronica de spate. Un studiu a examinat asocierea dintre nivelurile de vitamina D si durerile de spate la peste 9.000 de femei in varsta.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu deficienta aveau mai multe sanse sa aiba dureri de spate, inclusiv dureri de spate severe care le limitau activitatile zilnice.

4. Depresie

O stare de depresie poate fi, de asemenea, un semn al deficitului de vitamina D. In studiile de revizuire, cercetatorii au legat deficienta de vitamina D de depresie, in special la adultii varstnici. Intr-o analiza, 65% din studiile observationale au descoperit o relatie intre nivelurile scazute din sange si depresie.

Pe de alta parte, majoritatea studiilor controlate, care au o pondere stiintifica mai mare decat studiile observationale, nu au aratat o legatura intre cele doua. Cu toate acestea, cercetatorii care au analizat studiile au observat ca dozele de vitamina D in studiile controlate au fost adesea foarte mici. In plus, au observat ca este posibil ca unele dintre studii sa nu fi durat suficient pentru a vedea efectul administrarii suplimentelor asupra dispozitiei.

Unele studii controlate au aratat ca administrarea de vitamina D persoanelor cu deficiente ajuta la imbunatatirea depresiei, inclusiv a depresiei sezoniere care apare in lunile mai reci.

5. Vindecare afectata a ranilor

Vindecarea lenta a ranilor dupa operatie sau leziuni poate fi un semn ca nivelul de vitamina D este prea scazut. Rezultatele unui studiu cu eprubete sugereaza ca vitamina creste productia de compusi care sunt cruciale pentru formarea pielii noi ca parte a procesului de vindecare a ranilor. Un studiu efectuat pe persoane care au avut o interventie chirurgicala dentara a constatat ca anumite aspecte ale vindecarii au fost compromise de deficienta de vitamina D.

De asemenea, sa sugerat ca rolul vitaminei D in controlul inflamatiei si combaterea infectiilor este important pentru vindecarea corecta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here