Exista cateva remedii care pot reduce febra fara a fi nevoie de medicamente. Desi acest simptom este un mecanism de aparare care se activeaza atunci cand sistemul imunitar detecteaza o amenintare, el implica o crestere a temperaturii corpului care aduce disconfort si o senzatie de slabiciune.
Acum, retineti ca, in majoritatea cazurilor, febra in sine nu este o problema. In ciuda faptului ca este considerat un semn de avertizare al infectiilor si bolilor, de obicei se imbunatateste de la sine odata ce isi indeplineste functia defensiva.
Astfel, in loc sa cautati un tratament specific pentru a o reduce, trebuie sa va odihniti si sa va ocupati de alte simptome asociate. In acest sens, te poti sustine cu cateva masuri de autoingrijire si anumite tratamente naturiste.
Cand este considerata febra?
In limbajul popular, se vorbeste despre febra atunci cand temperatura corpului depaseste 37 de grade Celsius (°C). Cu toate acestea, atata timp cat nu depaseste 38 ºC, aceasta se numeste din punct de vedere medical febra de grad scazut. Acum, daca temperatura este peste 38 ºC, se numeste febra.
Acest lucru indica adesea ca organismul incearca sa lupte impotriva agentilor infectiosi. Cu toate acestea, se poate datora si insolatie, boli metabolice si impactul anumitor medicamente. Daca da, nu mai vorbim de febra ci de hipertermie.
In sine, febra nu este o boala, ci un simptom. Din acest motiv, si dupa cum expune Clinica Mayo, este insotit de manifestari clinice precum urmatoarele:
- Transpiratie
- Frisoane si tremuraturi.
- Durere de cap.
- Dureri musculare.
- Pierderea poftei de mancare
- Iritabilitate.
- Deshidratare
- Slabiciune generala.
Cand ar trebui sa scada febra?
Organismul este capabil sa tolereze febra care variaza intre 38ºC si 39ºC. La aceste niveluri, de obicei se imbunatateste fara a fi nevoie de medicamente. De fapt, datorita rolului sau defensiv, cel mai bine este sa-l lasi sa se calmeze singur, fara a incerca sa-l dobori.
Aproape intotdeauna scade atunci cand infectia sau boala care o provoaca este tratata. In orice caz, deoarece este insotita de o senzatie de disconfort, pot fi puse in aplicare cateva ingrijiri si remedii de baza pentru a-l controla.
Tratamentul cu antipiretice este de obicei sugerat atunci cand febra depaseste 39ºC. De atunci consultatia medicului devine esentiala, deoarece este necesar sa se determine originea episodului febril pentru a-l trata corect.
De asemenea, este necesar sa se consulte daca temperatura depaseste 38 ºC si persoana sufera de diabet, insuficienta cardiaca, probleme cu rinichii si alte boli cronice. Asta pentru a preveni complicatiile.
5 remedii pentru a reduce febra fara a fi nevoie de medicamente
In acest moment, este clar ca nu sunt necesare medicamente pentru scaderea febrei, decat daca este un caz grav si medicul il indica. Chiar si asa, unele remedii sunt utile pentru a reduce disconfortul asociat. Iata 5 recomandate.
1. Ceai de cimbru si musetel
Bautura cu cimbru si musetel este ideala pentru reducerea febrei asociate cu gripa sau infectii minore. Dupa cum arata o recenzie comuna in Critical Reviews in Food Science and Nutrition , cimbrul are potential ca antimicrobian, antiseptic si antiinflamator.
La randul sau, musetelul are proprietati imunomodulatoare care sunt legate pozitiv de ameliorarea infectiilor legate de raceala. Desi sunt necesare mai multe studii asupra efectelor sale, acest remediu este o optiune buna pentru a calma disconfortul din episoadele febrile. De altfel, ajuta la depasirea lichidelor care se pierd din cauza transpiratiei.
Ingrediente
- 1/2 lingura de cimbru (3 g).
- 1/2 lingura de musetel (3 g).
- 1 cana de apa (250 ml).
Pregatirea
- Mai intai, puneti jumatate de lingura de cimbru si musetel intr-o cratita cu apa clocotita.
- Opriti focul si lasati sa stea 10 minute.
- Dupa aceasta, strecoara infuzia.
- Consumati pana la 2 cani pe zi.
Bautura cu cimbru si musetel este ideala pentru scaderea disconfortului cauzat de febra.
2. Infuzie de coaja de portocala
Infuzia de coaja de portocala ofera organismului o cantitate semnificativa de vitamina C, un nutrient care intareste apararea. De fapt, conform informatiilor de la US Food Data Central , doar 1 lingura (6 grame) de coaja de portocala ofera 14% din valoarea zilnica sugerata a vitaminei C, de aproape 3 ori mai mult decat fructele din interior.
In acest sens, un studiu distribuit in BioMed Research International a stabilit ca aportul de doze suplimentare de vitamina C a fost util pentru a reduce simptomele asociate cu racelii, cum ar fi durerea in piept, febra si frisoanele.
Ingrediente
- Coaja unei portocale.
- 1 lingura de miere (15 g).
- 1 cana de apa (250 ml).
Pregatirea
- In primul rand, toaca coaja de portocala si fierbe-o intr-o cana cu apa.
- Acum, lasati bautura sa se infuzeze timp de 10 pana la 15 minute.
- Strecurati infuzia si adaugati o lingura de miere pentru a indulci.
- Consumati pana la 2 cani pe zi.
3. Sarveta
Asa cum a fost compilat de o analiza comuna privind designul farmaceutic actual, sarveta a fost folosita in medicina traditionala ca adjuvant impotriva febrei. Desi sunt necesare mai multe studii, aportul acestuia este asociat cu ameliorarea disconfortului provocat de gripa, raceli, sinuzite si alte infectii.
Ingrediente
- 1 cucharadita de milenrama seca (2 g)
- 1 cana de apa (250 ml).
Pregatirea
- Se fierbe o cana de apa si se adauga planta uscata.
- Apoi, lasa-l la infuzat si strecoara bautura.
- Odata ce se odihneste, consuma-l.
- Luati 2 sau 3 cani pe zi.
4. Ceai de soc
Batranul este un remediu traditional impotriva febrei si a altor simptome ale proceselor gripale. Dupa cum indica un studiu publicat in BMC Complementary Medicine and Therapies , extractul acestei plante ar putea ajuta la prevenirea cresterii anumitor tipuri de bacterii streptococice si a virusurilor gripale (gripei).
Ingrediente
- 1 lingurita de fructe de soc (2 g).
- 1 cana de apa (250 ml).
Pregatirea
- Se toarna fructele de soc intr-o cana cu apa clocotita.
- Se lasa la fiert cateva minute, se ia de pe foc si se lasa sa se odihneasca.
- Strecoara bautura si consuma-o.
- Luati 2 cani pe zi.
5. Ceai de fenicul
Printr-un studiu publicat in BioMed Research International , se evidentiaza ca feniculul este un remediu etnic utilizat pe scara larga in problemele infectioase de origine bacteriana, fungica, virala si micobacteriana. Prin urmare, infuzia sa poate fi o optiune buna pentru a reduce disconfortul asociat febrei.
Ingrediente
- 1 cana de apa (250 ml).
- 2 lingurite de fenicul (4 g).
- 1 lingura de miere (15 g).
Pregatirea
- Mai intai, aduceti apa la fiert si adaugati cele 2 lingurite de fenicul.
- Dati focul la mic si lasati amestecul inca aproximativ 3 minute.
- Dupa acest timp, stingeti focul si asteptati sa se odihneasca timp de 15 minute.
- Indulciti cu miere (optional).
- Se beau pana la 2 cani pe zi.
Sfaturi pentru consumul in siguranta a remediilor pentru scaderea febrei
Remediile pentru a reduce febra si starea de rau sunt in general sigure pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, faptul de a fi naturali nu ii scuteste de a provoca efecte secundare, mai ales la cei care au vreo afectiune speciala. Prin urmare, este mai bine sa evitati aportul sau in urmatoarele cazuri:
- Sarcina si alaptarea.
- Boli cronice prediagnosticate (cancer, insuficienta renala sau hepatica, boli cardiovasculare etc.).
- Tratamente cu medicamente (pentru diabet, colesterol, probleme circulatorii etc. Aportul lor poate duce la interactiuni).
- interventii chirurgicale viitoare.
Toate aceste cazuri trebuie consultate mai intai cu medicul. El va fi persoana responsabila cu autorizarea sau nu consumarea acestuia.
Exista alte modalitati de a reduce febra fara medicamente?
Dincolo de remediile mentionate mai sus, exista si alte modalitati de a scadea febra fara a fi nevoie de medicamente. De fapt, acestea sunt de obicei masurile recomandate pentru a face fata episodului febril fara a interfera cu functia defensiva a acestui simptom.
Aplicati comprese umede
Aplicarea de comprese umede este una dintre cele mai populare strategii de reducere a febrei. Dupa cum arata un articol publicat in Centrul National pentru Informatii Biotehnologice , acest remediu in sine nu reduce febra. Cu toate acestea, ajuta la racirea corpului in cazul cresterii temperaturii, ceea ce poate fi confortabil.
Ei bine, in primul rand, compresele nu trebuie sa fie reci, deoarece pot agrava frigul. In mod ideal, ar trebui sa fie la temperatura camerei. Chiar daca exista deja frisoane, compresele calde functioneaza.
Acestea sunt plasate in zone precum capul, axilele, inghinele si picioarele. Si ochi! Acestea trebuie facute numai cu apa. Un remediu vechi sugera aplicarea de comprese cu alcool, dar aceasta este o greseala. Alcoolul aplicat direct pe piele poate fi iritant, mai ales pe pielea sensibila.
Fa un dus cald
Functia dusului cu apa calda este similara cu cea a compreselor. La unii oameni este util sa reduca disconfortul si sa scada temperatura corpului. In general, este o masura implementata in cazurile de febra mare in timpul mersului la medic.
Acum, este esential ca apa sa fie calduta, deoarece apa rece poate duce la soc termic . Intre timp, cel fierbinte este sufocant si contraproductiv. Baia poate dura intre 20 si 30 de minute. Cu toate acestea, daca aveti mai multe frisoane, ar trebui sa va opriti.
Odihneste-te
In ciuda faptului ca este un simptom alarmant, febra tinde sa dispara de la sine, fara medicamente sau tratament specific. De fapt, odihna este cea mai buna optiune pentru a obtine usurare, deoarece permite febrei sa-si indeplineasca rolul defensiv fara alte prelungiri.
Astfel, este convenabil sa suspendati activitatile zilnice, mai ales daca acestea presupun un efort fizic semnificativ. In cazul copiilor, acestia trebuie sa suspende activitatile scolare si recreative.
Odihna este unul dintre cele mai bune remedii pentru a scadea febra fara a interfera cu functia acesteia.
Bea lichide sanatoase
Consumul de apa si lichide sanatoase este o masura relevanta pentru a face fata episoadelor de febra. Motivul? Cresterea temperaturii corpului poate duce la deshidratare sau la pierderea de lichide. Prin Clinica Mayo, sunt sugerate bauturi precum urmatoarele:
- Apa.
- Sucuri.
- ciorbe.
- Solutii de rehidratare orala.
In acest moment, exista loc pentru remediile mentionate mai sus pentru a reduce disconfortul febrei , deoarece sunt alcatuite din apa, minerale si alti nutrienti benefici.
Mancati mancaruri usoare
Nu este convenabil sa consumi alimente iritante atunci cand apare acest simptom. Cremele si bulionul de legume sunt ideale pentru a calma foamea in timp ce procesul de recuperare este finalizat. Pe langa satisfacerea poftei de mancare, contribuie si la hidratare.
In orice caz, este indicat sa revizuiti obiceiurile alimentare si sa va asigurati un aport optim de nutrienti esentiali. Dupa cum explica cercetarile publicate in revista Nutrients , nutritia adecvata este esentiala pentru ca sistemul imunitar sa functioneze corect.
Prin urmare, asigurati-va ca includeti alimente precum urmatoarele:
- Fructe si legume.
- Pui si peste.
- Nuci si seminte.
- Leguminoase.
- Cereale integrale.
Ce sa evitati in caz de febra?
Unele actiuni pot agrava episoadele de febra. Prin urmare, acestea ar trebui evitate. Aceasta cuprinde urmatoarele:
- Infasurati prea mult, chiar daca sunt frisoane.
- Folositi lenjerie de pat foarte calda.
- A fi sub temperaturi foarte ridicate sau a folosi aerul conditionat.
- Consumati antibiotice fara prescriptie medicala (se aplica si altor medicamente).
- Faceti o activitate fizica intensa.
Cand sa consultati medicul?
Avand in vedere conotatia negativa pe care febra a avut-o de-a lungul istoriei, multi considera ca este un motiv de consult medical. Totusi, asa cum am mentionat, este un mecanism natural de aparare a organismului care, in cele mai multe cazuri, se imbunatateste de la sine, fara a fi nevoie de medicamente.
Consultarea cu profesionistul trebuie rezervata doar pentru acele cazuri de febra prea mare sau persistenta. De asemenea, daca febra apare simultan cu alte simptome, cum ar fi urmatoarele:
- Eruptii cutanate.
- Rigiditate a gatului.
- Deshidratare
- Convulsii
- Sensibilitate la lumina.
- Ameteala
- Pierderea poftei de mancare
Pe langa cele de mai sus, consultatia este esentiala daca exista deja o boala prediagnosticata, precum diabetul, hipertensiunea, cancerul, printre altele. Daca da, medicul trebuie sa evalueze daca sursa episodului febril este o complicatie a bolii.
Este posibil sa reduceti febra fara medicamente?
In cele din urma, febra poate fi redusa aproape intotdeauna fara medicamente si doar cu autoingrijire. Unele remedii naturale sunt utile impotriva disconfortului, desi sunt necesare mai multe dovezi. In orice caz, este indicat sa se asigure hidratarea si o alimentatie buna pentru intarirea apararilor.
Daca simptomul se agraveaza sau persista mai multe zile, interventia medicala este esentiala. Profesionist va stabili care este cel mai bun tratament, in functie de originea febrei.