Pentru a pune capat stresului, este esential ca, in timp ce facem aceste exercitii de respiratie, sa ne concentram pe relaxare si respiratie si sa uitam de restul problemelor.
Anxietatea si stresul sunt tulburari care afecteaza in mod regulat oameni de toate varstele si tot mai multi oameni. De aceea, la randul lor, tot mai multi oameni cauta tehnici sau terapii pentru a controla anxietatea si stresul.
Aceste doua conditii sunt mecanisme de aparare pe care organismul le activeaza in situatii de provocare sau pericol care, desi pot fi sporadice, tind sa genereze reactii fizice si emotionale.
Cel mai ingrijorator lucru este ca au devenit atat de comune incat multi ignora cat de important este sa le acordam atentie, mai ales intr-un moment in care aceste conditii psihologice devin recurente.
Desi nu toate cazurile necesita ajutor profesional pentru tratare, este esential sa se adopte practici sanatoase care sa ajute la gestionarea corecta a acesteia.
Din acest motiv, in spatiul urmator dorim sa va impartasim 5 exercitii de respiratie care, in fata acestor probleme, v-ar putea ajuta sa va relaxati. Descopera-le!
Tehnicile de respiratie pentru a controla anxietatea si stresul, sunt eficiente?
Una dintre primele intrebari care pot aparea cu privire la acest tip de tehnica este, exista cu adevarat tehnici de respiratie care ne permit sa reducem impactul anxietatii si stresului in viata noastra de zi cu zi?
Ei bine, trebuie spus ca in cadrul celor mai comune tehnici psihologice de tratare a acestor afectiuni, avem, fara indoiala, instrumente valoroase menite sa ne antreneze in relaxare si respiratie.
Astfel, tehnica de relaxare progresiva a lui Jacobson, de exemplu, este o resursa extrem de eficienta in aceste cazuri, in care sunt incluse si sfaturile de respiratie.
La fel, studii precum cel realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Camerino, in Italia, explica faptul ca respiratia profunda (diafragmatica) este eficienta in a ne oferi stari de relaxare foarte potrivite atunci cand trecem prin momente de emotie. si nervozitate.
Prin urmare, sfaturile pe care le vom detalia mai jos ar putea fi utile pentru a gestiona mai bine stresul moderat sau anxietatea.
Pentru afectiuni mai intense si recurente, cel mai bine este sa consultati un psiholog sau un psihiatru.
1. Respiratie masurata
Exercitiul de respiratie masurat este o terapie de relaxare care, in cateva minute, ajuta la calmarea tensiunilor fizice si psihice. Practica sa regulata ne ajuta sa calmam mintea si sa imbunatatim concentrarea.
- In picioare, asezat sau intins pe o saltea, lasati umerii in jos si relaxati-va mainile in timp ce tineti spatele drept, fara a-l incorda.
- Inchideti ochii si inspirati incet, numarand 5-7 secunde.
- Apoi expirati incet pe nas in timp ce numarati pana la 7.
- Repetati exercitiul timp de 2-3 minute o data, mentinand o pozitie confortabila.
2. Respiratia abdominala
Respiratia abdominala este o tehnica simpla care reduce stresul fizic si emotional in timp ce purifica aerul din plamani.
Exercitiul elibereaza tensiunea musculara si, la randul sau, imbunatateste tensiunea arteriala si ritmul cardiac.
Cum sa o faca?
- In pozitia pe care o consideri cea mai confortabila, intotdeauna cu spatele drept, pune o mana pe piept si cealalta pe abdomen.
- Inspirati si observati ca diafragma se umfla cu suficient aer pentru a extinde plamanii.
- Expirati incet si luati intre 6 si 10 respiratii lente pe minut.
- Repetati exercitiul timp de 3 minute.
3. Numarati respiratiile
Cu exercitiul de respiratie de numarare vei putea elibera corpul de stres in timp ce intri intr-o stare profunda de concentrare si relaxare.
Potrivit budismului, este o activitate care poate oferi intelepciune, precum si beneficii pentru sanatate.
- Stati intr-o pozitie confortabila, cu spatele drept si capul usor inclinat inainte.
- Inchideti ochii si inspirati incet in timp ce numarati 2 secunde.
- Apoi mai numarati inca 3 secunde si expirati.
- Apoi inspirati si numarati 4 secunde.
- Pentru a termina, expirati incet, numarand 4 sau 5 secunde.
- Repetati exercitiul timp de 3 pana la 5 minute.
4. Respiratia bondarului
Respiratia bondarului este un exercitiu in care vei emite un usor sunet in timp ce iti conectezi corpul si mintea pentru a obtine o senzatie placuta de bine.
Este ideal pentru ameliorarea episoadelor de stres si anxietate, mai ales atunci cand este insotita de tensiune musculara si dureri de cap.
- In pozitia care iti place, relaxeaza-ti umerii si tine spatele drept, fara sa-l incordezi.
- Inchideti usor gatul, astfel incat sa puteti auzi sunetul aerului cand inspirati.
- Astupati-va urechile cu degetele mari si ochii cu degetele.
- Tine-ti buzele pe jumatate inchise si dintii departati, cu maxilarul relaxat.
- Expirati usor, vibrandu-va corzile vocale.
- Faceti 5 sau 10 repetari.
5. Respiratie progresiva
Acest tip de respiratie poate fi ideal pentru acele cazuri in care stresul este insotit de tensiune musculara si durere.
Practicarea lui relaxeaza corpul si, in acelasi timp, te poate ajuta sa concentrezi mintea pentru a reduce anxietatea.
- Intr-o pozitie confortabila, inchideti ochii si concentrati-va pe incordarea si eliberarea muschilor.
- Incepeti de jos in sus, de exemplu, concentrandu-va mai intai pe picioare, coapse si fese.
- Apoi, treceti la maini, brate si umeri, respirand mereu profund.
- In cele din urma, concentreaza-te pe spate, gat si cap.
- Pe tot parcursul exercitiului trebuie sa mentii o inspiratie lenta si profunda, numarand pana la 5.
Esti gata sa-l incerci acasa? Desi exista multe tehnici si remedii pentru combaterea anxietatii si a stresului, practicarea regulata a acestor exercitii poate deveni o terapie complementara foarte utila.