Stiti unde se afla omoplatii? Acesta este numele dat oaselor largi care sunt situate in spate la inaltimea umerilor. Ele servesc ca punct intermediar prin care trec muschii si tendoanele. Desi nu este ceva normal, exista motive pentru care omoplatii dor. In unele cazuri poate fi un indicator al unei simple oboseli, dar exista si posibilitatea ca este ceva mai grav.

Munca, scoala, obligatiile si responsabilitatile de acasa sunt sarcini care cad pe spate. Ca sa nu mai vorbim ca orice tip de activitate fizica necesita un efort al omoplatilor.

Cauze posibile

Reflexul unei caderi, al unei pozitii proaste in timpul somnului, al unei miscari bruste sau al unei incordari la ridicarea unei greutati, ar fi in spatele durerii din partea superioara a spatelui. Sa aruncam o privire mai atenta la 11 motive posibile:

1. Mala postura

Este foarte important sa mentineti o postura buna, deoarece omoplatii sunt legati de tendoanele. Lipsa somnului, a sta mult timp in picioare sunt posturi care sunt daunatoare spatelui tau. De unde stiu ca am postura corecta?

  • Ridica-te si sprijina-ti spatele de perete.
  • Asigurati-va ca capul, fundul si mai ales umerii sunt plati pe suprafata.
  • Veti sti ca le-ati facut corect atunci cand va puteti trece mana de-a lungul curbei spatelui ei.

2. Alimentatie proasta

O alimentatie dezechilibrata slabeste muschii, fie pentru ca sunt ingerate cantitati excesive de grasimi, fie pentru ca nu consumam nutrientii si vitaminele necesare, dupa cum confirma acest studiu realizat de Curtin University of Technology (Australia). Prin urmare, vom ajunge cu o durere teribila la spate, in special la omoplati.

3. Tensiune musculara

Durerea la nivelul omoplatilor este foarte recurenta din cauza tensiunii musculare. Acest lucru poate fi cauzat de a depune un efort excesiv, de a transporta ceva greu sau de a fi executat prost o miscare.

Omoplatii sunt uniti cu intregul sistem musculo-scheletic. Prin urmare, atunci cand apare orice tensiune, simtim durere deasupra, deasupra, intre si sub omoplati.

4. Bursita

In zona omoplatilor. Cunoscuti si sub denumirea de scapule, exista pungi numite bursa. Acestea sunt umplute cu lichid si au rolul de a amortiza loviturile produse in articulatii de miscarile bratelor.

Cand bursele devin inflamate, apare o durere intensa numita bursita. In aceasta zona specifica se numeste bursita scapulotoracica, care poate duce la sindromul de rupere a scapulei. In acest caz, un crepitus uneori dureros sau strans care apare in articulatia dintre scapula si cutia toracica.

5. Probleme cu inima

Printre motivele serioase pentru care dor omoplatii este disectia aortica. Pentru ca exista o ruptura in artera care transporta sangele catre inima, este o boala grava, potrivit acestui studiu realizat de Centrul de Sanatate Cabanillas del Campo din Guadalajara (Spania).

Acest lucru provoaca dureri atat in ​​partea inferioara, cat si in partea superioara a spatelui. Este foarte important sa nu-i dai drumul, deoarece poate fi avertismentul unui posibil stop cardiac.

6. Fracturi

Pentru ca o fractura sa existe in zona omoplatilor este necesar un impact puternic. Sau cazi cu restul corpului pe brat.

Leziunea osului sau ligamentelor va provoca dureri intense la momentul respectiv si este esential sa mergeti la medic, deoarece un accident de aceasta amploare poate provoca moartea.

7. Artrita

Acest tip de caz este foarte frecvent la persoanele in varsta. Ei bine, afecteaza in principal articulatiile.

Conform acestei cercetari realizate de Societatea Spaniola de Farmacie de Familie si Comunitate, artrita provoaca dureri si inflamatii care cresc in timp si in functie de activitatile desfasurate de pacient. Uneori, noduri apar in zona superioara a omoplatilor si chiar provoaca deformari.

8. Osteoporoza

Conform informatiilor obtinute de Clinica Mayo, osteoporoza este cauza pierderii densitatii osoase a oaselor; adica slabeste oasele si provoaca durere. In special partea bratelor si a coloanei vertebrale. Oasele devin atat de fragile incat sunt posibile fracturi la omoplati.

9. Fibromialgie

Aceasta este o boala reumatica care provoaca dureri in diverse zone ale corpului si in unele cazuri devine unul dintre motivele pentru care omoplatii dor. Acest lucru poate fi verificat prin apasarea unghiului omoplatului sau ridicatorului omoplatului in cautarea contracturilor musculare.

Fibromialgia este urmata in mod regulat de rigiditate musculara, oboseala, furnicaturi in maini si chiar tulburari de somn si depresie.

10. Compresia nervului suprascapular

Este descrisa ca o durere surda, profunda in spatele si partile laterale ale umarului. Iradiaza catre brat si gat si este sensibil la palpare in crestatura suprascapulara.

Are diverse cauze precum tendinopatia cofetei rotatoare sau a bicepsului, ba chiar si hernie de disc cervical.

11. Cancer

Exista putine cazuri in care durerea la omoplatul stang sau drept este cauzata de prezenta unei tumori, asa cum a confirmat acest studiu realizat de Universidad del Sinu (Colombia). Pentru ca creste in partea superioara a plamanilor si durerea se simte la unul dintre omoplati.

Durerea de cancer este intensa si constanta, intensificandu-se noaptea si cand te odihnesti. Daca da, este important sa consultati un medic.

Tratamentul omoplatilor

Indiferent de motivele pentru care dor omoplatii, fie ca afectiunea este grava sau usoara, puteti recurge la tratamente pentru solutionarea acesteia precum: medicatie, kinetoterapie sau o schimbare a obiceiurilor. Doar in situatii cu adevarat grave se recurge la operatie.

Medicamentos

Adesea, atunci cand durerea este perceputa la nivelul omoplatilor, este util consumul de medicamente antiinflamatoare precum AINS, corticosteroizi, analgezice, printre altele. Acestea ajuta la ameliorarea temporara, dar nu actioneaza asupra cauzei problemei.

Prin urmare, medicul va fi cel care va determina cat de necesar este sa le administreze si in ce doza. Cel mai probabil, el va sugera consumul acestuia in combinatie cu kinetoterapie, masaj si alte masuri terapeutice.

  • Ai grija de dieta ta.
  • Faceti activitate fizica. Incearca sa incerci yoga.
  • Incercati kinetoterapie si masaje pentru spate.
  • Evita situatiile in care stresul este protagonistul principal.
  • Faceti miscari scurte in timpul muncii pentru a schimba postura.

Prin urmare, este important sa luati masurile de precautie necesare daca suferiti de dureri la omoplati. Corectarea posturii proaste sau imbunatatirea dietei pot fi optiuni bune. In primul rand, consultati-va medicul daca aveti dureri sau observati orice modificari in corpul dumneavoastra.