Nu exista o lista cu cele mai importante muzee din lume care sa nu includa Luvru din Paris. Cea mai mare si mai vizitata galerie de arta din lume expune, in cei 73.000 m2, peste 35.000 de lucrari, inclusiv capodopere ale artei universale. In timp ce visam sa trecem din nou prin cele 403 de camere si 14,5 km de coridoare ale sale, trecem in revista unele dintre cele mai fantastice fapte si curiozitati care inconjoara acest muzeu spectaculos.

Originea, esentialul ei, furtul La Gioconda -de care Picasso a fost acuzat- sau constructia piramidei de sticla de catre Ieoh Ming Pei in urma cu 31 de ani sunt cateva dintre curiozitatile cu care sa ne incantam in timp ce asteptam redeschiderea. Louvre.

Creat ca o fortareata, Luvru a fost o resedinta regala, sedii ale diferitelor institutii si academii si chiar un depozit nazist pentru opere de arta furate.

1. Cetatea, resedinta regala si depozitul nazist

Luvru nu a fost intotdeauna un muzeu; de fapt, nu a fost creat ca atare. Cladirea originala a fost o fortareata medievala ridicata de regele Philippe Auguste in secolul al XII-lea (in special intre 1190 si 1202).

Transformat in Palais Royal in timpul domniei lui Carol al V-lea in secolul al XIV-lea, Francisc I a inlocuit structura originala cu un palat renascentist in secolul al XVI-lea.

In 1793, dupa Revolutia Franceza, a fost deschis ca muzeu pentru prima data sub numele de Grande Galerie du Louvre, dedicata „conservarii, educatiei si transmiterii patrimoniului generatiilor viitoare”.

In 1803, situl si-a schimbat numele in Muzeul Napoleon, titlu care a disparut in 1815.

Complexul a adapostit si diferite institutii de-a lungul timpului, de la Ecole du Louvre, dedicata studiului arheologiei si istoriei artei, pana la dependente ale Ministerului francez al Economiei si Finantelor.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, nazistii l-au folosit ca depozit pentru opere de arta furate. Fondurile proprii ale muzeului au fost extrase pentru a evita jafurile si, de la Castelul Chambord, au fost mutate clandestin in toata tara pana la sfarsitul razboiului.

2. Piramida „controversata”.

In urma cu exact 31 de ani a fost construita Marea Piramida, care serveste drept intrare principala monumentala in muzeu. Proiectata de castigatorul premiului de arhitectura Pritzker Ieoh Ming Pei si promovata de presedintele Francois Mitterrand, structura de 21,64 m inaltime din otel, aluminiu si sticla a starnit mari controverse.

Astazi este unul dintre simbolurile incontestabile ale Parisului si circula numeroase teorii si legende care incearca sa-l raporteze la corelatii numerice in cautarea unor semnificatii ezoterice si chiar demonice. Bestsellerul lui Dan Brown, Codul lui Da Vinci, a reaprins ideile de conspiratie. Dar nu, nici numarul de cristale fatetate care o alcatuiesc nu este de 666 (dar 673) si nici nu a fost dovedita nici una dintre celelalte teorii.

Alte trei piramide din Cour Napoleon servesc drept luminatoare in accesele la colectiile muzeului.

In 2016, artistul francez JR a facut sa dispara constructia iconica cu un efect optic spectaculos. Pentru a da viata acestui trompe l’oeil original, a acoperit piramida cu imagini ale fatadei muzeului, desi in alb-negru.

3. 12 zile pentru a va vedea lucrarile

Odata trecuta prin piramida, gasim trei optiuni pentru a incepe turul muzeului: intrarea Deno n duce la icoane precum La Gioconda , La Victoria de Samocracia sau Venus de Milo . Intrarea Sully, intre timp, duce la antichitatile egiptene si la Luvru medieval. Intrarea Richelieu, intre timp, deschide calea catre sculpturile franceze, apartamentele Napoleon al III-lea si antichitatile orientale.

Cu 73.000 m² dedicati expozitiilor, 403 sali, 14,5 kilometri de coridoare si 10.000 de trepte, dar mai presus de toate, aproximativ 35.000 de lucrari expuse, Luvru este cu adevarat insondabil intr-o singura vizita.

Daca am dedica doar 30 de secunde fiecaruia dintre exponate, am avea nevoie de nu mai putin de 12 zile (fara oprire sau dormit) pentru a le vedea. Si daca tinem cont ca arhiva si colectiile mai contin inca 460.000 de piese, sarcina de a le cunoaste pe toate este practic imposibila.

4. Esentialul

Constient de amploarea fondurilor sale, Luvru a prezentat o selectie de capodopere in aprilie anul trecut. Piesele, „esentiale pentru istorie si pentru istoria artei”, conform muzeului, „sun marturie despre bogatia colectiilor Luvru si gama larga de practici artistice folosite in intreaga lume si de-a lungul secolelor”.

In plina inchidere cauzata de pandemia de coronavirus, centrul organizeaza piesele intr-un fel de plimbare virtuala care ne face sa cunoastem -in ordine alfabetica- sculptura Afrodita, cunoscuta sub numele de Venus de Milo, diamantul cunoscut sub numele de „Regenta”, Friza arcasilor, Libertatea lui Delacroix care conduce poporul, Dipticul Barberini, Portretul lui Ludovic al XIV-lea al lui Hyacinthe Rigaud , Mona Lisa a lui da Vinci , Autoportretul lui Durer, Consacrarea lui Napoleon David a lui Jacques Louis , Incoronarea Fecioarei, de Fra Angelico, Rapirea Sabinelor, de Nicolas Poussin, sculptura Sclavului Rebel, de Michelangelo, sau Nunta de la Cana, de Veronese.

5. Jaful La Gioconda

In 1911 a avut loc unul dintre cele mai cunoscute jafuri din istorie, cu tenta romaneasca si de care Picasso insusi a fost acuzat. Pe 21 august a acelui an, un hot imbracat in haina obisnuita a lucratorilor muzeului a dat jos tabloul Mona Lisa, s-a ascuns intr-o camera cu maturi si apoi a iesit in strada fara ca nimeni sa observe furtul, pana la 26 de ore mai tarziu.

Pablo Picasso si Guillaume Apollinaire au fost principalii suspecti in furtul tabloului, care a disparut de doi ani.

In 2013, un dealer de arta din Florenta a anuntat ca un barbat pe nume Leonardo Vincenzo (de fapt Vincenzo Perugia) i-a oferit tabloul pentru suma de 500.000 de lire.

Odata recuperata pictura, Perugia a declarat ca intentia sa era de a o returna Italiei, locul de origine, pentru care multi italieni il considerau putin mai putin decat un erou (desi La Gioconda fusese data lui Francisc I al Frantei de catre Da Vinci) .

6. Copii care sunt legale

Desi este ciudat ca muzeele incurajeaza copiile lucrarilor lor, o traditie indelungata a Luvru permite artistilor sa reproduca cele mai cunoscute lucrari, da, respectand unele reguli care includ ca panzele nu sunt egale ca dimensiuni cu lucrarile originale si nesemnate.

Traditia dateaza de la inceputul secolului al XVII-lea, cand Henric al IV-lea a invitat artistii sa reproduca lucrarile ca metoda de invatare.

Acesti ucenici ar putea chiar sa locuiasca in Luvru si sa petreaca ani de zile copiend operele de arta.

Traditia a ajuns in zilele noastre. Astazi este necesar sa treci un proces de selectie riguros si sa astepti o lista de asteptare care poate ajunge la doi ani (resedinta in galeria de arta nu este inclusa).

7. Nu mai este singurul Luvru din lume

Luvru nu mai desemneaza un singur muzeu. De fapt, astazi sunt trei cei care poarta acest nume in lume: originalul din Paris, Luvru din Lens si cel din Abu Dhabi.

Cel din Lens, deschis in 2012 intr-o veche zona miniera din Pas de Calais din nordul Frantei, are 28.000 m2 repartizati pe mai multe cladiri concepute ca o delegatie originala a Luvru.

In conditii foarte diferite, s-a nascut Luvru din Abu Dhabi. Proiectat de Jean Nouvel si instalat pe insula Saadiyat, considerata cartierul cultural din Abu Dhabi, muzeul este rezultatul unui acord prin care Franta a consiliat asupra constructiei dar si asupra proiectului cultural al muzeului, pe langa imprumutul lucrarilor pentru 10. ani, la o rata cuprinsa intre 200 si 300 pe an, in schimbul unei sume estimate la 1.000 milioane euro. Muzeul, deschis oficial in 2017, va putea folosi numele Luvru timp de 30 de ani si sase luni.