Sanatatea intestinala este foarte importanta pentru bunastarea generala. Aflati cum sa va imbunatatiti sanatatea intestinelor pentru a obtine schimbari pozitive in calitatea vietii.
Sanatatea intestinala este primul pas catre o bunastare si o calitate adecvata a vietii. In acest fel, putem evita dezvoltarea anumitor boli si suferinta de constipatie.
Cu toate acestea, este o realitate pe care multi oameni o trec cu vederea. Astazi va spunem cum sa obtineti o sanatate adecvata in acest aspect.
Consecintele sanatatii intestinale precare
In primul rand, trebuie sa ne amintim ca una dintre functiile de baza ale intestinelor este absorbtia nutrientilor. Acest lucru ne permite sa obtinem vitamine, minerale si acele substante elementare de care avem nevoie.
Dar ce se intampla cand exista, de exemplu, o incarcatura toxica mare in aceste organe? Cand le umplem cu substante chimice negative, grasimi si elemente nocive pe care le obtinem din obiceiurile alimentare proaste?
- Infectii.
- Digestii proaste.
- Flora bacteriana este alterata.
- Inflamatii ale intestinului si colonului.
- Episoade de constipatie sau diaree.
- Boli asociate cu lipsa de nutrienti.
- Umflare abdominala, retentie de lichide.
- Slabiciune, din cauza lipsei de vitamine necesare.
Trebuie sa ne amintim ca pentru ca alimentele sa fie digerate corect, nu trebuie sa existe reziduuri toxice, cele care interfereaza cu procesele metabolice. Dupa cum stiti, in timpul digestiei, enzimele de baza sunt secretate, astfel incat peretii intestinali sa-si faca treaba.
Cu toate acestea, daca exista elemente daunatoare, acest lucru s-ar putea sa nu se intample si sanatatea va observa. Vom absorbi mai multe toxine si mai putini nutrienti. Cu aceasta, vor aparea boli. Prin urmare, sanatatea ta intestinala este de baza si esentiala.
Cum sa ai grija de sanatatea intestinala
O modalitate ideala de a avea grija de intestine este prin alimentatie. Exista si medicamente care ne pot ajuta. Cu toate acestea, nu ar trebui sa va automedicati niciodata. Amintiti-va ca unele medicamente au efecte nocive asupra ficatului.
Din acest motiv, pe cat posibil, le vom folosi doar atunci cand sunt necesare si ne sfatuieste medicul. In plus, pentru a mentine o sanatate intestinala adecvata, nu exista nimic mai bun decat o dieta corecta si obiceiuri de viata adecvate.
1. Obtineti fibre si antioxidanti
Cate fibre consumati pe zi? Cate bucati de fructe naturale luati pe zi? Ganditi-va, de exemplu, ca sucurile pe care le cumparati de la supermarket nu sunt atat de sanatoase pe cat credem noi, contin multi conservanti si lipsite de vitamine naturale. Nimic mai potrivit decat un suc natural de portocale, lamaie sau grapefruit, nimic mai potrivit decat o papaya la pranz, decat o pera la mijlocul dupa-amiezii.
Amintiti-va ca intotdeauna va fi mai bine sa consumati acest tip de fructe care sunt mai acide decat cele care contin putin mai mult zahar. Diverse investigatii arata ca unii dintre antioxidantii sai (cum ar fi hesperidina si naringina) ajuta la stimularea activitatii florei intestinale si la reducerea inflamatiei la nivelul intestinului. Acest lucru ar fi benefic pentru a atenua anumite afectiuni intestinale si pentru a promova in continuare digestia.
Nu uita de asa-numitele fructe de padure precum afinele. Acestea contin si antioxidanti benefici pentru sistemul digestiv si urinar. De fapt, consumul lui este de obicei recomandat pentru infectiile urinare.
La randul lor, fibrele sunt un element mai mult decat recomandat pentru unele afectiuni digestive, cum ar fi constipatia, deoarece favorizeaza miscarile intestinale. In plus, diverse studii, precum cel publicat in revista Nutrients , arata ca ajuta la stimularea metabolismului florei intestinale, care favorizeaza digestia. Prin urmare, nu ezita sa-l incluzi in dieta ta.
2. Remediu de dimineata: Aloe Vera cu Lamaie
O modalitate excelenta de a incepe ziua si cu care sa ai grija de sanatatea ta, este sa bei un pahar de apa calda cu o lingurita de aloe vera si lamaie. Un studiu publicat in Journal of Research in Medical Science a aratat ca aceasta planta poate fi foarte benefica pentru ameliorarea sindromului de colon iritabil. Acest lucru se datoreaza faptului ca are un efect analgezic care ar ajuta la protejarea peretilor intestinelor de iritatie.
La randul sau , lamaia este bogata in antioxidanti benefici pentru sistemul digestiv, asa cum am vazut. Prin urmare, combinatia ambelor ingrediente, pe langa faptul ca ne ofera vitamine, ne poate ajuta sa avem grija de sanatatea intestinala.
3. Probiotice
Probioticele sunt acele elemente care favorizeaza cresterea bacteriilor bune cu care sa protejeze si sa stimuleze flora intestinala. In acest fel, digestia se desfasoara mai bine, nutrientii sunt mai bine absorbiti si ne simtim mai bine.
4. Uleiuri naturale
Majoritatea uleiurilor naturale contin acizi grasi Omega 3 care sunt foarte potriviti pentru sanatatea intestinala. Un studiu publicat in Jurnalul International de Stiinte Moleculare arata ca acesti acizi afecteaza intr-un anumit fel compozitia florei intestinale.
Acest lucru ar putea ajuta la stimularea sistemului imunitar, legat de sistemul intestinal. In plus, cercetarile au mai aratat ca Omega 3 ar ajuta la reducerea inflamatiei intestinului, asociata cu diferite afectiuni ale acestui organ.
Prin urmare, nu ezitati sa includeti in alimentatie alimente precum avocado sau ulei de masline. De asemenea, nu uitati sa pregatiti salate delicioase in care sa nu lipseasca lastarii verzi, nucile si chiar semintele. Daca adaugi, de exemplu, putin ulei de masline si otet de mere, vei face foarte mult pentru sanatatea ta.
5. Importanta apei potabile
Cata apa bei pe zi? Stiti ca apa faciliteaza tranzitul intestinal, purifica si previne constipatia? Este o modalitate sanatoasa si simpla de a face multe pentru sanatatea ta si de a facilita munca organelor tale. Incercati sa beti cel putin doi litri de apa pe zi. Daca vezi ca devine grea, poti incerca sa adaugi putin suc de lamaie.
Sanatatea intestinala: comentarii finale
Hidratarea joaca un rol important in sanatatea microbiotei. De asemenea, este indicat sa evitati stresul si obiceiurile nesanatoase.
Pe scurt, astazi poti incepe sa ai grija de sanatatea ta intestinala, fara a-ti trece cu vederea emotiile. Starile de anxietate si stres afecteaza foarte mult sistemul digestiv si intestinele. De exemplu, scaderea serotoninei este asociata cu scaderea motilitatii intestinale.
Incearca sa fii fericit in fiecare zi, cel mai important lucru din aceasta lume esti tu si sanatatea ta. In cele din urma, daca considerati ca starea dumneavoastra este grava, mergeti la medic. Aceste sfaturi pe care vi le oferim sunt cu titlu de prevenire sau o completare pentru a va ajuta, dar nu constituie un tratament.