Poezia este izbitoare pentru copii, le starneste curiozitatea si imaginatia si le favorizeaza dezvoltarea la diferite niveluri. Iti vom spune atunci.

Citirea sau recitarea poeziilor poate parea activitati plictisitoare sau activitati pentru adulti. Nimic mai departe de adevar; poezia pentru copii poate oferi mari beneficii copiilor din diferite domenii.

In plus, datorita existentei a numeroase carti de poezii adaptate diferitelor varste, acest lucru nu va fi un efort pentru ei. Dimpotriva, ei il vor gasi distractiv, atractiv si interesant. Va deveni o distractie mai mult decat adecvata care, in plus, te va ajuta sa intaresti legaturile cu cei mici. Pe kidszone.ro gasesti o selectie cu cele mai frumoase si indragite poezii pentru copii.

De obicei, atunci cand le oferim copiilor carti sau incercam sa le insuflem dragostea pentru lectura, apelam la povestile pentru copii. Si, desi acestea sunt, fara indoiala, un instrument minunat, poezia copiilor are si ea mult de contribuit la dezvoltarea lor. Acest lucru este deja prezent in multe dintre cantecele de leagan si cantecele pe care le cantam chiar inainte de nastere, asa ca nu le va fi complet strain.

Beneficiile poeziei pentru copii

Poezia poate contribui in mod valoros la dezvoltarea integrala a copilului si poate promova mai multe aspecte importante la diferite niveluri. Urmatoarele sunt cateva dintre principalele beneficii derivate din lectura si recitarea de poezii cu cei mici:

  • Imbogateste vocabularul. Cuvintele si constructiile lingvistice folosite in poezia pentru copii sunt de obicei mai complexe decat cele din povestile pentru copii. Din acest motiv, poezia extinde considerabil vocabularul celor mici si le ofera instrumente noi pentru a comunica si a se exprima din ce in ce mai bine. De asemenea, desigur, va imbunatateste vocabularul cuprinzator si va ajuta sa intelegeti sensul din ce in ce mai multe cuvinte.
  • Promoveaza creativitatea si valorile estetice. Citind versurile oricarei carti de poezii, copiii isi vor putea lasa imaginatia sa zboare si isi vor dezvolta cea mai libera si mai artistica gandire. In acelasi mod, ei invata sa aprecieze muzicalitatea textelor si frumusetea care poate fi generata cu cuvantul.
  • Puterea atentiei si memoriei. Ritmul, cadenta si repetarea care caracterizeaza poezia copiilor sunt izbitoare si atractive pentru copii si le trezesc atentia si curiozitatea. In plus, sunt de obicei compozitii captivante, usor de memorat si repetat , un exercitiu de care cei mici se vor bucura enorm.
  • Incurajeaza obiceiul de a citi. Poezia este un instrument excelent pentru a trezi copiilor nostri gustul pentru citit. Dar, in plus, acest lucru va va ajuta cu dictia, intonatia, pauzele si toate celelalte elemente implicate intr-o lectura fluenta si adecvata . Spre deosebire de povestile pentru copii, poezia cere sa fie recitata cu o anumita cadenta si precizie, ceea ce ii va motiva pe copii sa-si imbunatateasca abilitatile de citire.

Cum sa aduci poezia copiilor tai?

Unii copii sunt mai atrasi de lectura decat altii, dar, in orice caz, va fi cu adevarat benefic daca petreceti timp in fiecare zi citind cu ei. Momentul inainte de culcare este ideal, deoarece poezia favorizeaza relaxarea si va facilita adormirea.

De asemenea, este important sa alegeti carti adecvate varstei copilului, astfel incat sa nu fie grele sau de neinteles. 

Fiecare dintre cartile sale constituie, in sine, o singura poezie, in care ilustratiile ii ajuta pe cei mici sa cante sau sa recite versurile simple intr-un mod usor si distractiv.

Din fericire, astazi, gasim numeroase carti de poezie pentru copii axate pe cei mici. Unii chiar de autori la fel de importanti si de renume precum Elena Farago sau Mihai Eminescu.

Asadar, alegeti o tema care va place si sa cititi si sa recitati versurile cu placere. Catelus cu parul cret, Zdreanta, Melc, melc, codobelc sunt optiuni pe care copiii le iubesc si le trezesc gustul si interesul pentru poezie.

Poezia pentru copii este versatila

De asemenea, incercati sa nu va limitati la a citi povestile si cautati sa-l faceti sa participe la poezie in moduri diferite. Roaga-l sa fie cel care citeste textul in unele nopti sau invita-l sa recite versurile la unison sau pe rand.

Puteti, de asemenea, sa memorati poezia preferata si sa o reprezentati cu costume si peisaje. Poezia va deveni nu numai un mare divertisment, ci si o activitate ludica, educativa si benefica cu care sa petreceti timp de calitate impreuna.