COVID-19 creeaza furtuna perfecta, impingandu-ne pe multi dintre noi in pragul imbolanvirii. Este responsabilitatea noastra, ca proprietari de afaceri si antreprenori, sa ne asiguram ca colegii si angajatii nostri au instrumentele pentru a-si proteja sanatatea mintala in timpul acestei crize.

Majoritatea dintre noi, oamenii, suntem programati evolutiv sa fim oameni sociali si activi, care au nevoie de interactiune si atingere umana, cautam rutine si un sentiment de scop in viata; In cele din urma, ne place predictibilitatea si ne simtim in siguranta. Fara aceste elemente, riscam nu mai putin sa ne deraiam sanatatea mintala.

Cu toate acestea, criza de sanatate si economica a creat o lume afectata de imprevizibilitate. Acest virus tacut ne obliga sa ne confruntam cu incertitudinea suprema: ce se intampla daca eu sau o persoana draga mor? Aceasta neliniste este agravata de barajul zilnic de povesti de groaza. (Ca o nota secundara: s-a demonstrat ca, chiar daca nu se confrunta cu un eveniment traumatic, consumul excesiv de stiri despre evenimentul respectiv poate genera acelasi grad de stres post-traumatic la cititor sau privitor ca si la persoana care a experimentat).

Majoritatea dintre noi ne confruntam si cu insecuritate economica, fie pentru ca ne-am pierdut locurile de munca, pentru ca ni s-au redus salariile, fie, in cazul antreprenorilor, din cauza scaderii generale a consumului produselor sau serviciilor noastre. Rutina pe care o aveam inainte a fost afectata de munca la domiciliu, de nevoia de a actiona ca profesor si dadaca si de lipsa activitatii sociale si recreative.

Vestea buna este ca exista masuri formale si informale pe care le putem implementa acasa si in companiile noastre pentru a proteja sanatatea mintala a colegilor, angajatilor, membrilor familiei si a noastra. Prin promovarea sanatatii mintale se genereaza un cerc virtuos in care indivizii, fiind mai fericiti, vor fi mai motivati si mai productivi.

Primul lucru pe care il recomand este sa stabilesti o strategie formala de comunicare a companiei. Este important ca oamenii sa-si asculte liderii, deoarece acest lucru le va oferi un sentiment de incredere. De asemenea, este esential sa generati un sentiment de apartenenta si scop:

– Comunicati tuturor colegilor intr-un mod clar si constant ce se intampla cu compania dumneavoastra si masurile care se iau pentru a face fata acestei crize. Incercati sa faceti pe toti sa se simta parte integranta a procesului.

– Acelor membri care doresc sa-si pastreze, spuneti-le in mod formal si informal ca munca lor nu este in pericol si reitereaza in mod constant cat de importanti sunt pentru companie si cat de mult este nevoie de ei in acest moment.

– Creati comunicari saptamanale cu idei si instrumente pe care toata lumea le poate folosi pentru a fi mai sanatos si mai conectat. Unele idei includ: stabilirea unei rutine de a lua cina cu familia (fie in persoana, fie toti cei de acasa conectandu-se prin telefon sau video), daca locuiesc cu cineva, incearca sa-i imbratisezi zilnic, dormi suficient si mergi la culcare la fel. timp in fiecare zi, efectueaza zilnic cel putin 10 minute de meditatie mindfulness (exista cateva aplicatii precum Sei pe care le poti descarca pentru a invata sa meditezi sau poti cauta ghiduri gratuite pe youtube), mergi pe jos sau fa niste exercitii pentru 30-60 de minute pe zi, mancati sanatos etc.

Al doilea lucru pe care il recomand este sa organizam o serie intreaga de activitati astfel incat oamenii sa poata genera obiceiuri sanatoase si sa interactioneze cu colegii lor. Unele idei includ: exercitii saptamanale si/sau cursuri de meditatie prin videoconferinta (intotdeauna in acelasi timp pentru a crea o rutina), mese in echipa in care grupuri mici de oameni se intalnesc practic saptamanal sau bisaptamanal pentru a socializa, provocari distractive si/sau sanatate ale caror rezultate sunt apoi impartasita cu restul echipei sau organizatiei etc.

In sfarsit, vor fi oameni care traiesc momente dificile, fie din cauza problemelor de sanatate, pentru ca au pierdut o persoana draga, pentru ca traiesc incertitudine economica, pentru ca locuiesc in case abuzive sau pur si simplu pentru ca amploarea a tot ceea ce se intampla ii copleseste. Este important sa extindeti un canal de comunicare in intreaga companie in care oamenii se simt in siguranta ridicand mainile, exprimand ceea ce simt si cer sprijin emotional fara teama de a fi judecati sau pedepsiti.

Nota editorului: Sonia Weiss Pick este co-fondatoare a WPSS, un fond de capital de risc axat pe investitii in cele mai noi tehnologii si interventii pentru a diagnostica, trata si vindeca bolile creierului. Este absolventa a Scolii de Afaceri Harvard si a Universitatii Tufts. Urmareste-o pe LinkedIn. Opiniile publicate in aceasta rubrica apartin exclusiv autorului.