The Haunting of Hill House de la Netflix  este o explorare de 10 ore a modurilor in care acceptam trauma. Exista o autenticitate in modul in care Hill House isi spune povestea ranilor emotionale si a bolilor mentale, dar in episodul final,  creatorul Hill House, Mike Flanagan, a luat decizii care i-au lasat pe multi telespectatori mai putin decat multumiti.

Da, Hill House  ilustreaza cu pricepere trauma de durata a pierderii – si reuseste sa ingrozeasca privitorii cu  fantome si sari de sperieturi – dar ceva se simte dezamagit in legatura cu finalul  The Haunting of Hill House. Ultimul episod schimba intreg sezonul pe ton, iar unele lucruri din  Hill House  pur si simplu nu au sens.

Exista cu siguranta un argument pentru a oferi publicului si lui Crains un final fericit . Daca ati urmarit serialul, un final optimist a fost probabil o amintire binevenita de tristetea coplesitoare care a patruns in mare parte din spectacol. Totusi, este regretabil o serie atat de interesanta care a captat intensitatea bruta a depresiei, anxietatii si dependentei nu s-a incheiat cu o nota la fel de puternica precum cele inregistrate in primele noua episoade.

Finalul este mult prea fericit

Cand The Haunting of Hill House se incheie, toata lumea – vii si morti – este fericita. Familia Crain este capabila sa-si alunge grijile si sa-si desfasoare viata. Casatoriile lui Steven si Shirley sunt din nou pe drumul cel bun, Theo este in sfarsit capabil sa se deschida cuiva, iar Luke este sobru. In viata de apoi, fantomele sunt toate impreuna in Hill House, libere de toxicitatea initiala a casei.

Nimic despre asta nu este inerent rau; personajele merita finaluri fericite. Insa finalul sentimental este in contradictie cu restul seriei. Dupa ce au scapat din Camera Rosie, membrii supravietuitori ai familiei Crain si-au aruncat durerea pentru totdeauna si traiesc o viata de aniversari pozitive, familii mari si carti de succes.

Daca cele noua episoade anterioare au invatat publicul ceva, durerea este ceva ce nu pierdem niciodata. O purtati intotdeauna si tot ce putem face este sa tratam prin trauma noastra, astfel incat efectele acesteia sa fie mai putin devastatoare. Finalul Hill House sustine ca durerea este ceva ce poate fi tratat si ,,facut”, ca orice alta corvoada laborioasa.

Regulile vietii de apoi sunt confuze

Ce se intampla cu fantomele de la sfarsitul Hill House ? Care sunt regulile lor? Unele fantome ,,aleg” sa bantuiasca casa in timp ce altele (cum ar fi Crains si Dudley) exista doar impreuna in pace? De ce Olivia si Hugh ajung sa semene cu eul lor tanar in timp ce Poppy arata ca un manechin flapper ars? Poate Steven sa viziteze ori de cate ori vrea, sau casa este interzisa fiintelor corporale?

Inconsecventele in modul in care functioneaza personajele spectrale ale seriei sunt mai mult decat frustrante. Sunt innebunitori.

Concluzia povestii lui Nell nu are sens

In cel mai sfasietor episod din Hill House , ,,The Bent Neck Lady”, am aflat ca fantoma care o bantuie pe Nell inca de cand era copil este de fapt Nell adult dupa ce moare prin spanzurare. La sfarsitul episodului, ea se intoarce la Hill House, se spanzura de varful scarii in spirala si cade prin trecut.

Concluzia vietii ei este cel mai intunecat moment al spectacolului, dar este subcotat in episodul final. Dupa ce si-a salvat fratii din Camera Rosie, ea alege sa traiasca cu parintii ca o fantoma – dar de ce? De ce sa ne intoarcem in timp sa ne avertizam despre soarta deprimanta care o asteapta daca oricum totul va merge bine in cele din urma? S-ar putea argumenta chiar ca, alegand sa se intoarca in trecut pentru a se ,,avertiza” pe sine, a hranit doar anxietatea tanarului Nell, ceea ce duce in cele din urma la moartea ei prematura.

 Se descrie totul pentru spectator

O mare parte din finalul Hill House este legat de inchidere. Acest lucru ar trebui sa fie evident pentru oricine a urmarit serialul, dar in final, Mike Flanagan loveste mesajul acasa, explicandu-l in fiecare linie de dialog. In loc de dialogul nuantat – desi teatral – in restul sezonului, personajele vorbesc fie in fraze atragatoare de genul ,,Am fost aici de atatea ori, dar nu stiam”, fie vorbesc in zone imense de text extras direct din romanul lui Shirley Jackson. Vocea lui Steven la sfarsit o explica cu adevarat pentru spectatori, intrucat el verbalizeaza mesajul lui Flanagan telegrafiat pe intreaga serie, spunand: “Fantomele sunt vinovatie. Fantomele sunt secrete. Fantomele sunt regrete si esecuri”.

De fapt, o mare parte a dialogului din final vine direct din carte. Steven preia naratiunea, Nell pronunta replici din originalul Eleanor, iar Olivia ofera replici din carte. Face personajele sa para ca tocmai s-au trezit dintr-o coma de 60 de ani.

Se pare ca Flanagan nu are incredere in audienta pentru a intelege mesajul pe care il telegrafiaza de-a lungul intregii serii. Si asa cum  au demonstrat toate teoriile fanilor si descoperirile fantomelor ascunse din  Hill House , fanii spectacolului nu sunt indiferenti.

Luke ar fi trebuit sa moara

Luke ar fi murit dupa ce aruncase otrava pentru sobolani in Camera Rosie. In timp ce ingerarea unei cantitati mici de otrava pentru sobolani produce efecte secundare neletale (dar totusi dureroase) la oameni, punerea ei direct in vene este o poveste cu totul diferita.

Cele mai frecvente rodenticide sunt anticoagulantele sau diluantii de sange. Anticoagulantele  contin substante chimice care deterioreaza peretii vaselor de sange si ale venelor. Odata ce aceste vene se rup, incep sa se hemoragieze sau sa sangereze intern. Deoarece sunt anticoagulante, corpul rozatoarelor este incapabil sa coaguleze sau sa opreasca sangerarea, care ii pune capat vietii.

Daca puneti acest lucru direct in vene, nu veti putea supravietui decat daca aveti o cantitate masiva de vitamina K in sistemul dvs. cat mai curand posibil. Luke a stat in camera rosie pentru o perioada de timp nedezvaluita, dar este probabil sa fi fost mai lung decat ar fi putut supravietui in mod realist.

Ce-i drept, episodul se joaca cu logica fantomelor (la urma urmei, este salvat de sora sa geamana moarta), dar inca nu are prea mult sens. Exista o teorie ca Luke moare in final , dar daca luam episodul la valoarea nominala, se pare ca barbatul are vene de otel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here