Nu este un serial fictiv sau un film, ci un serial documentar in care infractorii insisi povestesc despre ceea ce i-a determinat sa comita „talharia secolului” sau mari jafuri care le-au schimbat viata pentru totdeauna, si nu neaparat in bine.

Lucrul interesant aici este ca nu exista minti criminale stralucite cu planuri super complicate, acestea sunt povesti ale unor oameni normali care au profitat de momentul pentru a comite o crima, aratand in doua capitole (fiecare caz este spus in doua) ce i-a condus la actioneaza asa si care au fost consecintele pe care au trebuit sa le plateasca.

Creat de Derek Doneen (“The Price of Free”), Nick Frew (“We Are the Champions”) si Martin Desmond Roe (“Two Distant Strangers”), Heist are tot ce iubea lumea despre casa de hartie, dar cu plusul detaliu ca povestea nu s-a incheiat dupa sezon, toti acesti „hoti” au fost nevoiti sa traiasca cu ceea ce au facut, iar multi dintre ei nu au spus povestile pana in acest moment.

„Practic, acestea sunt adevarate povesti de furturi spuse de oamenii care le-au reusit”, spune Doneen Doneen. — Si despre investigatiile cu care au ajuns in cele din urma. Daca asta nu te prinde, atunci nimic.

Sunt povesti adevarate

„Cred ca, in general, povestile cu jaf ne capteaza imaginatia, pentru public este o modalitate de a indeplini o fantezie, de a ne intreba daca ar putea face asa ceva, iar noi o vedem cu popularitatea unor seriale precum Money Heist si Lupin, care sunt fantastice”, spune Doneen. „Ceea ce m-a incantat a fost sa aud de la oamenii care au facut-o, asa ca am reusit sa cream un serial True Crime care contine toate acele elemente pe care oamenii le iubesc la spectacole. Ceea ce o face speciala este ca putem intelege cum si de ce oamenii ajung intr-un punct in care decid sa faca asa ceva.”

Protagonistii sunt o tanara de 21 de ani care a parasit un cazinou din Las Vegas cu un milion de dolari furat, un barbat pe cale sa devina tata care ia milioane de pe un aeroport din Miami si un barbat din Kentucky care a jucat intr-unul dintre furturile de bourbon. cel mai mare din istoria Americii, intr-un caz cunoscut sub numele de Pappygate.

Potrivit Netflix, este un fel de thriller intens, cu ritm rapid, care aminteste de Ocean’s Eleven al lui Soderbergh sau Catch Me if You Can de Steven Spielberg (care s-a dovedit a fi o inselatorie mai mare decat credeam), dar in care sunt oameni adevarati care fac asta. vorbind.de motivele lor si momentul in care au decis sa incalce legea.

Cei buni, rai si ciudati

„Am cautat infractiuni care sa nu fie violente, nu ne-am dorit doar criminali de cariera care au fost oportunisti sau care au ranit oameni, desigur ca exista pericol si oamenii sunt raniti in fiecare caz de talharie, dar nu intr-un mod violent”. spune regizorul, care mai spune ca nu este vorba doar de a arata crima, ci de oamenii din spatele lor si de ceea ce li s-a intamplat dupa ce si-au facut marile jafuri.

Furtul nu preamareste crima, dar arata cat de interesant poate fi, cel putin pana cand esti prins si realizezi ca fiecare act are consecinte. „Serialul va arata tot ce au pierdut luand aceste decizii, plus munca grozava pe care FBI si anchetatorii o fac pe parcurs. Am vrut sa luam aceste povesti care vor ajuta sa puna publicul in pielea acestor oameni, care s-au distrat putin pe parcurs”, spune el.

„Primul capitol al fiecarei povesti te duce prin crima, partea a doua este locul in care personajele evadeaza si incepe ancheta. In toate cele trei povesti puteti vedea pretul care este perceput oamenilor”, spune Doneen. „In special jaful din whisky, unde faptuitorul era o celebritate locala, pentru ca locuia intr-o comunitate mica care este si capitala bourbonului, iar asta a facut stiri nationale, dar copiii lui au fost atacati la scoala, sotia lui a pierdut multi clienti, au pierdut. prietenii si oamenii nu mai aveau incredere in ei, asa ca serialul face o treaba buna aratand realitatea a ceea ce se intampla, chiar si atunci cand infractorii scapa, asa cum este cazul intr-un episod.

Un documentar in stilul La casa de papel

Nu este fictiune, dar Heis a fost creat gandindu-se ca povesti precum La casa de papel au un succes enorm astazi, asa ca are elemente de thriller, mister si crima, dar cu acel element uman care te face sa realizezi ca lucrurile nu sunt la fel de perfecte ca in seria si ca, daca esti prins, Profesorul cel mai probabil nu va fi acolo sa te salveze.

Doneen spune ca Money Heist a avut o influenta asupra serialului (care are si un pic de Kubrick), dar mai tarziu si-a luat viata. „Intr-un fel, ne inclinam spre genul filmelor cu furturi si sunt multe dintre ele care au venit inainte de Money Heist, asa ca stim ca exista anumite asteptari, asa ca am vrut sa jucam cu asta si sa ne distram cu el. Omagiam chiar si serialele si filmele care ne-au inspirat, desi este un alt format, unde totul este povestit la persoana intai si te duce in camera celui care a comis crima.