Gradina Botanica Padova este o alta dintre minunile pe care le poti vizita in acest oras italian. Este o gradina a carei origine sta in nevoia de a le arata studentilor diferitele plante si particularitatile lor. In plus, este cea mai veche gradina botanica universitara din lume.
Originea Gradinii Botanice din Padova
Originea Gradinii Botanice din Padova dateaza din 1545, cand Senatul Republicii si Universitatea din Padova au creat-o pentru a facilita invatarea studentilor sai.
Primul responsabil de acest loc a fost Luigi Squalermo, care era cunoscut sub numele de Anguillara. Datorita lui, gradina a fost configurata cu peste 2000 de specii de plante, multe dintre ele medicinale.
S-a creat astfel un fel de livada in care se cultivau plantele necesare pentru a putea efectua medicamente si terapii. Din acest motiv a fost cunoscut sub numele de Giardini dei Semplici sau Horti Simplicium . Obiectivul a fost ca elevii sa cunoasca si sa poata identifica perfect plantele, si astfel sa le foloseasca corect.
Proiectul, inca de un autor necunoscut, a fost conditionat deoarece terenul pe care urma sa se realizeze apartinea manastirii Santa Giustina. Acesta a fost impartit in patru spatii, toate inconjurate de un gard circular construit in 1552, care la randul lor sunt impartite in paturi de flori.
Gradina, o minune a lumii
Dupa cum am mentionat, aceasta este prima gradina botanica universitara conservata. Acest lucru, impreuna cu marea sa frumusete si contributia la stiinta, i-au adus declaratia de catre UNESCO in 1997 ca parte integranta a listei Patrimoniului Mondial.
In dosarul de declaratie s-a sustinut ca ea a fost originea tuturor gradinilor botanice din lume si ca a facut de inteles relatiile dintre natura si cultura. Daca il vizitati, veti putea verifica imensele sale valori botanice, stiintifice si culturale.
Structura sa se bazeaza pe conceptiile stiintifice si filozofice ale momentului. Din acest motiv, gasim o Gradina Botanica plina de semnificatii geografice, astrologice si ezoterice.
Cu o extindere de 22.000 de metri patrati, un frumos iaz iese in evidenta in centru pentru plante acvatice a caror apa calda emana dintr-un strat situat sub Gradina Botanica. In restul paturilor, gasim plantele aranjate pe familii.
Vizita la Gradina Botanica din Padova va va permite sa contemplati orhidee frumoase, plante medicinale, o gradina alpina, plante desertice, plante insectivore si altele din zona mediteraneana. Pe scurt, peste 6000 de plante care incearca sa arate infinitul si bogatia lumii intregi.
Dintre toate, asa-numita Palma de Goethe se remarca prin doua aspecte. Prima este ca este cea mai veche planta din Gradina Botanica din Padova, datand din 1585.
Al doilea motiv este ca l-a inspirat pe Goethe, un scriitor german care a vizitat gradina si orasul in 1786. Pe baza acestei experiente, el a scris o teorie despre metamorfoza plantelor.
Vizita in gradina
In acest sit emblematic, veti putea vedea cateva mostre arhitecturale de mare relevanta, precum portalurile, care dateaza din secolul al XVIII-lea. Exista si alte sculpturi, precum fantana Teofrast, dedicata acestui medic grec din secolul al III-lea i.Hr.; statuile celor Patru Anotimpuri sau ale lui Solomon, semnate de sculptorul italian Antonio Bonazza.
De asemenea, exista un hemiciclu cu o capacitate de o suta de studenti numit Teatrul Botanic si trei cadrane solare datand din secolul al XIX-lea. Unul dintre ele este sferic, altul cubic si altul cilindric.
Pe de alta parte, exista posibilitatea de a vizita cladirea Prefectului, fosta sa locuinta, care serveste in prezent pentru a gazdui diferitele expozitii pe care institutia le organizeaza, si astfel sa completeze vizita.
Informatii utile pentru a vizita Gradina Botanica din Padova
Pentru a cunoaste acest loc, puteti opta pentru diverse taxe de intrare. Exista bilete de familie, bilete la pret redus, bilete de grup si bilete pentru profesori si studenti. Copiii pana la cinci ani intra gratuit.
Pe de alta parte, retineti ca exista posibilitatea de a profita de unul dintre tururile sale ghidate. In aceste tururi, veti putea sa cunoasteti gradina si sa faceti o activitate legata de continutul acesteia.
Dupa cum veti vedea, este un spatiu de vizitat, de bucurat si de cunoscut in frumosul oras Padova. Gradina Botanica Padova este un loc care te va impresiona prin valorile sale culturale, artistice, naturale si stiintifice, care te vor face sa recunosti marea diversitate naturala cu care ne incanta planeta.