Un master fictiv pe CV-ul unui senior manager al unei companii controlate de stat si numit cu aprobarea expresa a unui ministru de guvern. Profilul academic al directorului de operatiuni la REE,  Andres Seco, pe care compania responsabila de reteaua de transport l-a postat pe site-ul sau de la semnarea sa in mai 2012, contine date care se ciocnesc cu realitate.

Seco, numarul doi al companiei prezidate  de Jose Folgado  si pe care numeroase voci din sector il indica drept unul dintre principalii ideologi ai reformei energetice pe care Consiliul de Ministri intentioneaza sa o aprobe astazi,  nu este un Master in Economie Industriala de la Carlos. Universitatea III (UC3M), asa cum este descris pe site-ul sau de catre REE, o companie al carei cel mai mare actionar este statul spaniol prin SEPI (20%).

Acest lucru este confirmat acestui ziar de surse din campusul UC3M din orasul Madrid Getafe, unde se presupune ca Seco a finalizat acea pregatire postuniversitara. In realitate, si conform acestor surse, in locul acestui master, care dureaza doi ani si consta in prezent din 120 de credite academice (inscrierea la acesta costa in jur de 16.000 de euro), trecerea Seco prin UC3M s-a limitat la un Curs de Specializare in Economia Energiei. 

Acest curs face parte din masteratul mentionat mai sus, dar este doar atat, o mica parte din el, destinat profesionistilor din lumea afacerilor. In prezent, dureaza un an, este format din doar douasprezece credite si costa aproximativ 3.000 de euro. Potrivit Universitatii Carlos III, Seco a finalizat-o in 1996, deja ca inginer industrial din clasa ICAI din 1994.

Versiunea lui REE este alta: compania asigura ca fosta Comisie Nationala a Sistemului Electric (CNSE), unde lucra Seco la acea vreme, i-a platit „un master” dupa o intelegere cu Carlos III, care la acea vreme (universitar 1995-96). an) isi implinea a treia editie. A durat „mai mult de un an”, iar Seco mai are „diploma de acreditare”, spune REE.

Faptul ca actualul director de operatiuni la REE si-a falsificat CV-ul nu este deloc de neglijat, din cauza ponderii atribuite acestui director in proiectarea opaca a reformei energetice (a ajuns sa actioneze ca interlocutor cu Ministerul Industriei si cu Administratie autonoma) si pentru ca numirea sa a necesitat aprobarea expresa a ministrului industriei, Jose Manuel Soria .

Legea 17/2007, din 4 iulie, care a transpus o directiva europeana privind standardele comune pentru piata interna de energie electrica, prevede ca directorul de operatiuni al REE „va fi numit si eliberat din functie de consiliul de administratie al companiei” cu avizul ministrului Industriei.

Seco a aterizat la REE in luna mai a anului trecut ca inlocuitor al lui Alberto Carbajo in directia Operatiunilor companiei si in mana lui Folgado, caruia ii fusese deja consilier in ultima etapa a actualului presedinte al REE in calitate de Secretar al REE. State for Energy.cu Jose Maria Aznar.

Directorul, apropiat al PP, desi, potrivit REE, nu are carnet de partid, a participat la pregatirea Strategiei Energetice pe care FAES, think tank-ul popular, a publicat-o la inceputul anului 2011. Si-a dezvoltat cariera profesionala in companii din sectorul privat (Cepsa, Endesa, Union Fenosa) si public (Comisia Nationala pentru Energie, Secretar de Stat pentru Energie), „ocupand posturi de responsabilitate si dialog cu sectoare si companii legate de energie”.

CV-ul oficial al Seco, care omite perioada petrecuta la patronatul de cogenerare, Acogen, al carei director a fost director, precizeaza ca „are o vasta experienta nationala si internationala in sectorul energetic, evidentiind cunostintele sale privind cadrele de reglementare, pietele de energie electrica si interconexiunile internationale” . Compania declara ca este „membru, printre altele, al comisiei de energie CEOE, colaborator cu mai multe fundatii si ONG-uri pe probleme de sustenabilitate si ajutor pentru dezvoltare si presedinte al comitetului de relatii institutionale al Institutului Regal de Inginerie din Spania” .

Pana la alaturarea Red Electrica in mai 2012, Seco a detinut functia de director general pentru Spania la DNV KEMA, o multinationala norvegiana-olandeza specializata in sustenabilitate energetica si retele inteligente.