Cea mai inalta capitala deasupra nivelului marii nu este La Paz din Bolivia si nu este pentru ca nu este capitala. Cea mai inalta capitala din lume este Quito, cu 2.800 de metri deasupra nivelului marii. Situata intr-o vale inconjurata de vulcani – cel mai faimos dintre ei este Pichincha, de la care provine Quito – are o forma alungita cu dimensiuni cu care nici macar locuitorii din Quito nu sunt de acord, de la 45 la 55 de kilometri. 

Turul Quito implica o plimbare prin timp: ramasitele incasului care sustin cladirile coloniale , care au facut loc art nouveau si, in sfarsit, arhitecturii republicii.

Centrul istoric al orasului Quito

Quito are cel mai mare centru istoric din America de Sud si este un sit al Patrimoniului Mondial. Odata cu sosirea cuceritorilor in 1534, orasul a fost impartit in patru sferturi pentru a satisface cele patru ordine religioase prezente la acea vreme: mercedari, augustinieni, franciscani si dominicani. In mod curios, cea mai faimoasa biserica din Quito, Iglesia de la Compania (3 US$ pentru straini), –din cauza zidurilor ei acoperite cu aur– nu apartine niciuna dintre acestea, ci iezuitilor, care au ajuns mai tarziu in Peru, in 1574.

In ianuarie 1535 a inceput constructia primei cladiri: manastirea si biserica San Francisco. Privilegiile au fost intotdeauna remarcate si la acea vreme nu era diferit: varul lui Carlos al V-lea a fost cel care a facut-o sa construiasca, dand nastere primei biserici din America. Era vremea Reformei Protestante si puteti vedea cum imagini cu Luther si Calvin tin amvonul bisericii. Biserica are la baza ziduri antice incasi, iar pe scara sa principala se afla ceea ce probabil a fost vechiul ceas solar sau templul soarelui.

Alte cladiri construite pe ramasitele incasului sunt Iglesia de la Merced si Palacio de Carondelet, casa guvernamentala a Ecuadorului. Ceva care nu a incetat sa ne surprinda este ca la parterul casei guvernamentale si unele biserici si catedrale gazduiau mici magazine: artizanat, electronice etc. Apropo de Palatul Carondelet, este posibil sa-l vizitezi si, daca iti atrage atentia, sa vezi presedintele Rafael Correa, care iese sa intampine balconul in fiecare marti dupa schimbarea garzii.

La o plimbare prin centrul istoric al orasului Quito, nu poti rata Traseul celor sapte cruci, strada Garcia Moreno, numita asa din cauza celor sapte biserici care se gasesc acolo, sau strada Ronda cu atelierele sale de imbracaminte artizanala, ciocolata si miere … si restaurante.

Belvedere din Quito, Fecioara Inaripata

Fiind intr-o vale, exista multe locuri din care sa va bucurati de o priveliste buna a Quito. Una dintre ele este statia telecabinei care duce la varful Pichincha. Dupa trecerea noastra prin Cotopaxi si Quilotoa, aveam deja destui vulcani pentru un oras si, in plus, ni se parea prea scump (7,50 USD pentru straini) – un bilet de autobuz de la Otavalo la Quito costa 2 USD.

Un alt punct de vedere, si mai faimos, este Mirador de la Virgen Alada, de pe Monte del Panecillo. Pana nu demult, locul era controlat de Mama Lucha si descendentii ei. Aceasta doamna a aparut printre comerciantii pietei din apropiere ca reprezentanta atunci cand s-au organizat ca asociatie. Vazand puterea pe care o atinsese, si-a extins „domeniile” ca o mafie pana cand a controlat intreaga zona, inclusiv punctul de vedere. Atat de mult incat ani de zile – si inca astazi multi din Quito va vor spune sa nu o faceti – a merge pana acolo sus a fost foarte periculos.

Fecioara, care a devenit protectorul orasului, este o copie mare – are 45 de metri inaltime – a originalelor pe care Bernardo de Legarda le-a facut in 1734 pentru franciscani. Inspirata de unele versete din Apocalipsa , Legarda a creat o fecioara inaripata pentru a explica oamenilor ascensiunea ei la cer. Desi culoarea sa deschisa poate da impresia ca este din marmura, este un amestec de aluminiu si ceramica pentru a nu atrage razele. Si atestam ca este necesar, in zilele noastre in Quito in fiecare zi sa se formeze o furtuna, cu mult echipament electric.

Muzeele din Quito

Pe langa bisericile din oras, in Quito exista multe muzee foarte bune. Printre acestea evidentiaza Capela Omului unde este expusa opera lui Oswaldo Guayasamin, unul dintre cei mai cunoscuti artisti ecuadorieni (intrare gratuita duminica). Absolut de neratat.

Un alt dintre acele must-sees este Muzeul National cu lucrari ceramice impresionante de la popoarele precolumbiene, pentru ca nu era doar aur.

Viata in Quito: La Mariscal

Daca centrul istoric este principalul motiv pentru a vizita Quito – pe langa faptul ca este un oras de tranzit catre si dinspre Insulele Galapagos – este La Mariscal, cartierul in care va puteti bucura de: baruri, restaurante, cluburi de noapte, hoteluri… prin Quito am putut sa verificam asta. Am coincis cu meciul care a calificat Ecuadorul la Cupa Mondiala din Brazilia ’14 si a avut loc in piata principala din La Mariscal.

Dormiti in La Mariscal: Hostal de la Rabida

Situat la cateva strazi de La Mariscal, Hostal de la Rabida se asigura ca esti aproape de petrecere si animatie atunci cand o cauti, dar intr-o atmosfera linistita si relaxata atunci cand vrei sa te odihnesti. Asa cum s-a intamplat in Brazilia cu pousadas , hostelurile din Ecuador sunt si ele de toate nivelurile, iar cel din La Rabida este de un nivel inalt: o gradina interioara bine ingrijita – aveti grija ca Brownie, iepurele de companie al hotelului, sa nu intre . camera– , semineul de la intrare, gradina privata a unor camere… Proprietarii sai, Judy si Sergio, sunt, ca si noi, un cuplu „mixt”: Judy este engleza, iar Sergio este italian. Cei doi mari conversatori in orice limba.

Cu atat de multi vulcani, excursii si multe de plimbat prin oras, este important sa ai energie: o odihna buna si un mic dejun delicios sunt punctele cheie, fara a uita un restaurant bun in care te simti din nou ca in Italia: mananca Parmigiano ras din nou dupa sapte luni a fost minunat.