Uneori mancarimea scalpului se poate datora uscaciunii excesive pe care o putem ameliora rapid si usor cu un tratament natural hidratant.

Persoanele care sufera de mancarime in orice parte a corpului stiu cat de suparatoare poate fi. Daca te mancarime scalpul, este destul de frecventa, deoarece poate fi legata de diferite cauze.

Descopera in acest articol 5 remedii naturiste pentru a nu te zgari pe cap. Cu ingrediente de casa si naturale poti pune capat acestei probleme enervante si, in acelasi timp, vei imbunatati sanatatea parului tau. 

Cu totii putem avea mancarimi ale scalpului la un moment dat. Cu toate acestea, atunci cand acest disconfort devine continuu si chiar provoaca iritatii, este timpul sa analizam ce se intampla in aceasta parte a corpului.

  • In multe cazuri, cauza este uscaciunea excesiva. Acest lucru se confirma atunci cand, la zgariere, putem vedea mici puncte albe pe haine. Nu trebuie sa le confundam cu matreata, care are o textura mai grasa si mai galbuie. In acest caz, avem o detartrare a scalpului, care ne invita sa trecem in revista tipul de sampon pe care il folosim si sa asiguram mai multa hidratare prin masti.
  • In alte cazuri, putem avea un anumit tip de eczema. Vom confirma acest lucru daca exista vreun tip de relief sau culoare diferita pe scalp. De obicei, zona este umflata si usor rosie. Pot exista si rani mici.
  • De asemenea, pe scalp pot aparea urticarie sau psoriazisul (doua probleme ale pielii).
  • Nici nu ar trebui sa excludem ca parul nostru reactioneaza la un anumit tip de produs pentru par. Majoritatea sampoanelor si a altor produse pentru par contin alcool, siliconi, sulfati, parabeni etc. Acestea se usuca si ne dauneaza progresiv parul.
  • In cele din urma, este posibil ca mancarimea sa se datoreze unei infestari cu paduchi. In acest caz, este necesar ca cineva sa-ti verifice parul si sa ia masurile corespunzatoare. Alte boli care pot afecta sunt scabia sau pecingine.

Avand in vedere prelungirea in timp a oricaruia dintre aceste cazuri, este indicat sa mergeti la un dermatolog.

Remedii pentru calmarea mancarimii scalpului

1. Galbenus de ou

Daca avem clar ca cauza mancarimii noastre este scalpul uscat, putem incerca un remediu simplu la domiciliu. Este necesar doar sa spalati parul cu galbenus de ou. Acest aliment este foarte hranitor, bogat in acizi grasi, vitamine si minerale. In functie de cantitatea de par, este posibil sa fim nevoiti sa folosim pana la 2 sau 3 muguri.

In acelasi mod, acest studiu realizat de Universitatea de Tehnologie din Pomerania de Vest din Szczecin (Polonia), asigura ca consumul in medie a doua-trei oua pe saptamana ar imbunatati rezistenta parului, prevenind pierderea acestuia.

Desi ne poate surprinde, galbenusul de ou poate functiona ca sampon. Cu toate acestea, multi oameni simt ca au nevoie de un produs de curatare mai mare. In acest caz, putem amesteca galbenusul de ou cu samponul nostru sau il putem aplica ca masca de pre-spalare.

2. Sampon cu ulei de menta

Daca ne dorim o solutie rapida care sa ne usureze fara sa incetam sa folosim samponul, putem folosi ulei esential de menta. Aceasta esenta, pe care trebuie sa o folosim in cantitati mici, pentru a nu ne mai irita scalpul, ne face sa ne simtim foarte proaspete in timp ce avem efecte antiinflamatorii (dupa cum confirma acest studiu realizat de Universitatea Islamic Azad (Iran).

  • Putem adauga 5 picaturi din acest ulei in samponul nostru pentru fiecare 100 de mililitri de produs.
  • In plus, in timp ce calmeaza mancarimile, acest ulei activeaza circulatia, regleaza excesul de sebum, combate infectiile si previne caderea parului.

3. Infuzie de Calendula

Calendula este una dintre cele mai populare plante medicinale pentru a calma diferite tipuri de iritatii si inflamatii ale pielii, asa cum a confirmat aceasta cercetare efectuata de Centrul de Cercetare si Dezvoltare a Medicamentului Cuban. Il putem cumpara in extract, tinctura, crema etc. Astazi puteti gasi si sampoane blande pe baza de aceasta floare.

In acest caz, pentru a ameliora mancarimile scalpului putem pregati o infuzie de galbenele. Pentru a-i observa beneficiile, trebuie sa-l folosim ca balsam. Adica dupa samponare si fara clatire a parului dupa aceea.

4. Masca cu Aloe si musetel

O optiune pentru a calma imediat scalpul este prepararea unei masti pe baza de ingrediente calmante si antiinflamatoare. In acest caz, am optat pentru gel de aloe vera si musetel.

Primul are proprietati de hidratare si vindecare, conform acestui studiu realizat de Spitalul Clinic Chirurgical Didactic Provincial „Amalia Simoni Argilagos” din Camaguey, Cuba. Musetelul, la randul sau, este un antiinflamator puternic (conform acestei cercetari efectuate de Universitatea Case Western Reserve din Ohio (Statele Unite).

Ingrediente

  • 3 linguri de gel de aloe vera (45 mililitri).
  • 7 picaturi de ulei esential de musetel sau 1 lingura de extract de musetel (15 mililitri).

Pregatire si aplicare

  • Amesteca bine ambele ingrediente.
  • Aplicati pe scalpul uscat.
  • Se lasa sa actioneze 20 de minute si se spala.

5. Ulei de nuca de cocos si arbore de ceai

Este posibil ca originea mancarii noastre sa fie eczema sau orice problema infectioasa a pielii. In acest caz, putem recurge la doua ingrediente pentru a combate tot felul de ciuperci si bacterii: uleiul de cocos (care, conform acestui studiu realizat de Colegiul Stomatologic Kannur din India, este antibacterian) si uleiul esential de arbore de ceai (care, conform la aceasta cercetare de la Universitatea din Australia de Vest, are si proprietati antimicrobiene).

Ingrediente

  • 3 linguri de ulei de cocos extravirgin (45 mililitri).
  • 7 picaturi de ulei esential de arbore de ceai.

Pregatire  si aplicare:

  • Se amesteca ambele ingrediente. Retineti ca uleiul esential de arbore de ceai poate fi iritant pentru zonele sensibile.
  • Aplicati pe intregul scalp inainte de a merge la culcare si lasati sa actioneze peste noapte.
  • Dimineata, spalati-ne parul ca de obicei.

Alte sfaturi pentru a evita mancarimea scalpului

Daca suferiti de aceasta problema in mod recurent, va deranjeaza sau iti provoaca leziuni, este de preferat sa mergi la un specialist pentru a incerca sa gasesti cauza si sa o tratezi.

Desi acestea sunt foarte variate si este posibil sa nu fie determinate, este important sa incercati sa gasiti o modalitate de a atenua mancarimea. In caz contrar, calitatea vietii dumneavoastra poate fi afectata pe termen lung sau poate duce la o senzatie de nervi si stres.

Pentru igiena regulata, cel mai bine este sa folositi sampoane si alte produse care respecta scalpul si nu sunt foarte agresive. De asemenea, sunt contraindicate curatarea excesiva, uscatorul la temperaturi ridicate sau folosirea colorantilor.

Este important sa protejati aceasta parte a corpului de radiatiile solare. Din acest motiv, este indicat sa porti sepci sau palarii daca urmeaza sa stai mult timp la soare.

De asemenea, atunci cand apare mancarime, se pot folosi produse specifice pentru a o calma. Exista si remedii casnice precum cele despre care tocmai le-am invatat care pot ajuta, desi eficacitatea lor nu este dovedita si se bazeaza pe utilizari traditionale.

Daca aveti mancarimi ale scalpului, incercati sa o atenuati cu aceste remedii casnice

Aceste masti si lotiuni pot fi de ajutor, iar ingredientele lor nu sunt in general dure. Totusi, retineti ca uleiurile esentiale si infuziile foarte puternice pot fi iritante. Prin urmare, aveti grija cand le aplicati si urmati instructiunile.

De asemenea, amintiti-va ca inainte de a utiliza orice remediu sau produs fara prescriptie medicala, este mai bine sa consultati un specialist pentru a afla motivul mancarimii. In acest fel vei evita agravarea situatiei si vei gasi cea mai potrivita solutie.