Gelatina poate creste sinteza de colagen, mai ales atunci cand este combinata cu vitamina C. Acest lucru este benefic atunci cand se trateaza o leziune a tendonului.
Gelatina este un agent de ingrosare natural care este adesea folosit in gatit pentru a face deserturi, dulciuri si o mare varietate de retete. Este o substanta incolora si semisolida care, datorita compozitiei sale nutritive, ofera beneficii organismului.
Se obtine din prelucrarea tesuturilor conjunctive ale animalelor, deci este bogat in colagen, aminoacizi si vitamine si minerale. Desi a fost folosit in scopuri medicinale de sute de ani, multi il considera inca o simpla bomboana.
Din acest motiv, de data aceasta ne-am dorit sa adunam 6 motive intemeiate pentru a-l adauga in dieta obisnuita ca un aliat pentru a promova starea de bine.
1. Imbunatateste sanatatea digestiva
Gelatina este un aliment hidrofil. Aceasta proprietate il face un bun aliat pentru sanatatea digestiva, deoarece retine sucurile gastrice pentru a favoriza digestia alimentelor.
Asimilarea acestuia in organism ajuta la imbunatatirea miscarilor intestinale, ajutand la evitarea afectiunilor cronice precum constipatia. In plus, datorita aportului de glicina, este ideala pentru refacerea mucoasei mucoasei stomacului, prevenirea ulcerelor si gastritei.
2. Gelatina ajuta la detoxifierea ficatului
Desi exista multe alimente sanatoase pentru a stimula curatarea ficatului, este bine de stiut ca si gelatina este o optiune excelenta pentru acest proces.
- Glicina, unul dintre aminoacizii sai esentiali, ajuta la eliminarea toxinelor care va afecteaza tesuturile, facandu-le dificil sa functioneze corect.
- Aceasta substanta esentiala sustine activitatea tuturor organelor excretoare ale corpului, motiv pentru care este necesara curatarea sangelui.
- Absorbtia sa opreste efectele nocive ale radicalilor liberi, ajutand la repararea daunelor celulare.
Cu toate acestea, nu exista nicio cercetare stiintifica care sa sustina aceasta teorie. Aceasta este o afirmatie bazata pe cunostintele populare. Daca suferi de o problema hepatica consulta medicul, in cazul in care vrei sa apelezi la un produs naturist pentru tratarea acestuia, opteaza pentru ciulinul de lapte.
3. Reduce inflamatia
Aminoacizii esentiali continuti in gelatina pot ajuta la echilibrarea proceselor inflamatorii ale organismului, reducand severitatea unor afectiuni si boli cronice. Acest lucru este afirmat intr-un articol publicat in revista „Materiale”.
Glicina, principalul sau aminoacid, este un antiinflamator care, printre altele, ajuta la reducerea incidentei proceselor infectioase. Aceasta substanta, impreuna cu antioxidantii sai, repara tesuturile deteriorate si ajuta la prevenirea atacurilor bacteriene.
De mentionat ca, datorita continutului ridicat de proteine de mare valoare biologica, este un aliment care minimizeaza afectiunile osoase si articulare, mai ales atunci cand acestea sunt cauzate de uzura cartilajelor si ligamentelor sale. Astfel, adaugarea acestui produs in dieta reduce si riscul de artrita si osteoartrita.
4. Creste-ti nivelul de energie
In ciuda faptului ca este un aliment cu continut scazut de calorii, gelatina este o sursa naturala de energie care poate ajuta la imbunatatirea productivitatii fizice si mentale, mai ales atunci cand apare oboseala sau oboseala dimineata.
- Este compus in proportie de 90% din proteine de inalta calitate, care maresc nivelul de energie, optimizand functiile metabolice ale organismului. Consumul acestuia poate fi recomandat in cazul leziunilor de tendon, datorita capacitatii gelatinei de a creste sinteza de colagen, asa cum se precizeaza intr-un articol publicat in revista „The American Journal of Clinical Nutrition”.
- Asimilarea acestuia contribuie la imbunatatirea formarii masei musculare si, in plus, la imbunatatirea performantei sportive.
- Cel mai bun lucru este ca celulele profita de ele mai usor, deoarece aminoacizii lor nu sunt greu de absorbit.
5. Gelatina ajuta la adormire
Un dus fierbinte pare sa te ajute sa atingi temperatura potrivita pentru un somn bun.
Persoanele care au dificultati in a adormi corect pot incerca sa rezolve aceasta problema consumand putina gelatina ca parte a dietei lor.
- Acest ingredient ofera aminoacizi care ajuta la imbunatatirea productiei de melatonina, un tip de hormon asociat cu un somn de buna calitate.
- De asemenea, ofera minerale care ajuta la relaxarea muschilor, reducand aparitia crampelor nocturne.
6. Intareste sistemul imunitar
Gelatina este una dintre resursele alimentare care sunt adesea folosite in spitale si centre de sanatate. Este folosit pentru a ajuta la recuperarea pacientilor bolnavi.
De altfel, de ani de zile prepararea lui a fost recomandata ca supliment nutritiv pentru atenuarea celor mai frecvente afectiuni. Acest lucru se datoreaza continutului sau ridicat de vitamina C, precum si minerale precum calciu si fosfor, care imbunatatesc functiile imunitare ale organismului.
Acesti nutrienti esentiali, pe langa proteinele lor, participa la formarea anticorpilor. Astfel, ele ajuta la lupta impotriva agentilor patogeni care cauzeaza boli.
De asemenea. Nu ne furnizeaza grasimi sau colesterol, deci reprezinta o modalitate ideala de a incerca sa prevenim gripa, raceala si alte afectiuni asociate cu apararea scazuta.
Cu toate acestea, nu este un remediu miraculos. Pentru a profita de aceasta proprietate, consumul ei trebuie incadrat intr-o alimentatie variata si sanatoasa.
Stiati aceste beneficii ale gelatinei? Daca ai considerat ca este un desert simplu, tine cont ca are multe de oferit sanatatii tale. Consumati-l in mod regulat, de preferinta fara aditivi artificiali sau zaharuri.