Durerea de dinti este o plangere frecventa care este descrisa ca o durere severa, surda, pulsanta, care poate fi crescuta de anumiti stimuli, cum ar fi frigul sau caldura. Initial, chiar daca este usoara, ar trebui verificata de un stomatolog, deoarece poate fi asociata cu anumite boli bucale.

De fapt, prima linie de tratament pentru aceasta afectiune include medicamente analgezice si antiinflamatoare si, in caz de infectie, antibiotice. De asemenea, in functie de cauza acesteia, profesionistul poate sugera si alte tipuri de interventii precum tratamentul de canal.

Acum, exista o serie de remedii naturale care au fost folosite pentru a promova ameliorarea acestui simptom in timp ce se cauta ajutor profesional. Multe au fost folosite chiar ca adjuvanti in cazuri care nu sunt foarte grave.

Remedii naturiste pentru ameliorarea durerilor de dinti

Potrivit unei publicatii in Special Care in Dentistry , strategiile de autoingrijire pentru durerea de dinti au adesea prioritate fata de serviciile profesionale de sanatate. Oamenii folosesc adesea medicamente fara prescriptie medicala si remedii la domiciliu pentru a reduce aceasta boala.

Cu toate acestea, acelasi mediu evidentiaza faptul ca, in cele din urma, aproape toata lumea se uita la dentist pentru a obtine alinare de durere. Prin urmare, inainte de a incerca orice remediu popular, cel mai bine este sa cautati ajutor profesional. Desi este adevarat ca exista date anecdotice care sustin utilizarea remediilor naturale, pana in prezent nu exista dovezi solide care sa demonstreze eficacitatea acestora.

Din acest motiv, utilizarea sa trebuie facuta si cu prudenta, mai ales atunci cand exista infectii, traume sau probleme care necesita ingrijire mai mare. Care sunt aceste optiuni? Le abordam in detaliu mai jos.

1. Clatiti cu apa sarata

O clatire cu apa sarata nu poate ameliora durerea de dinti, dar, conform credintei populare, ajuta la calmarea simptomului. Cercetarile publicate in revista stiintifica Plos One sugereaza chiar ca ar putea ajuta la reducerea inflamatiei si la ameliorarea ranilor bucale.

  • Dilueaza o lingurita de sare intr-un pahar cu apa calduta si foloseste-l la gargara timp de 30 de secunde, de 3 ori pe zi.

2. Aloe vera

Gelul continut de planta de aloe vera nu inlocuieste tratamentul medical pentru durerea de dinti. Cu toate acestea, cercetarile publicate in Jurnalul Societatii Indiane de Parodontologia au descoperit ca aplicarea acesteia in zona dureroasa poate fi benefica.

Conform concluziilor acestui studiu, administrarea subgingivala de gel de aloe vera are ca rezultat o imbunatatire a starii parodontale. In plus, i se atribuie proprietati antibacteriene care ar putea promova sanatatea orala.

  • Gelul trebuie aplicat pe zona dureroasa a gurii cu un masaj usor.

3. Peroxid de hidrogen

Peroxidul de hidrogen, cunoscut si sub numele de peroxid de hidrogen, este un remediu popular atunci cand vine vorba de problemele orale. In acest caz, ar putea contribui la ameliorarea durerii de dinti atunci cand originea sa este o infectie.

Chiar si un studiu publicat in Jurnalul societatii internationale de stomatologie preventiva si comunitara sustine ca utilizarea acestui produs ca apa de gura poate reduce placa si indicii gingival . Cu toate acestea, nu este mai eficient decat alte optiuni, cum ar fi Gluconatul de clorhexidina.

Grija mare! Peroxidul de hidrogen poate fi periculos daca este inghitit. Prin urmare, trebuie sa aveti grija cand il utilizati ca clatire. De asemenea, nu este recomandat copiilor.

  • Se amesteca parti egale 3% peroxid de hidrogen si apa. Apoi agitati timp de 30 de secunde si scuipa. Repetati remediul de 2 sau 3 ori pe zi.

4. Usturoiul

Ca si in cazul altor remedii naturale, dovezile privind efectele usturoiului in ameliorarea durerii de dinti sunt limitate. Cu toate acestea, exista cei care il folosesc justificand efectele sale antibacteriene. Potrivit cercetarilor publicate in jurnalul Plos One , continutul sau de alicina il face eficient impotriva unor bacterii.

Cu toate acestea, trebuie avut in vedere ca durerea de dinti nu este intotdeauna cauzata de cresterea bacteriilor si, in plus, usturoiul nu este un substitut pentru antibiotice. In acest caz, daca medicul stomatolog o autorizeaza, ar putea fi folosit ca adjuvant.

  • Zdrobiti niste usturoi si apoi aplicati-l direct pe dintele si gingia afectate.

5. Comprese reci

Coincidend cu datele dintr-un studiu publicat in Dental Research Journal , aplicarea compreselor reci poate fi o masura impotriva durerii de dinti, deoarece produce vasoconstrictie. Desi este adesea folosit pentru a calma umflarea si durerea dupa extractia dintilor, poate fi util si pentru a calma durerea inainte de a primi ingrijiri profesionale.

  • Compresele trebuie aplicate timp de aproximativ 3 sau 5 minute. Evitati sa le pastrati o perioada lunga de timp, deoarece pot fi daunatoare.

6. Cuisoare

De-a lungul istoriei, cuisoarele au fost unul dintre remediile traditionale pentru a calma durerile de dinti. Cu toate acestea, dovezile in acest sens sunt limitate. Ceea ce s-a dovedit este ca compusul sau activ, eugenolul, are proprietati antiinflamatorii si antiseptice care ar putea explica efectele sale impotriva acestei dureri.

Cum se utilizeaza?

  • Umeziti o bucata de bumbac cu ulei de cuisoare si aplicati-o pe zona afectata, de 3 ori pe zi.

7. Ceai de menta

Ceaiul de menta nu este o solutie pentru problemele de sanatate dentara, inclusiv durerile de dinti. In ciuda acestui fapt, are o substanta activa cunoscuta sub numele de mentol care se remarca prin efectele sale antibacteriene. In plus, i se atribuie si un usor efect analgezic.

  • Pregatiti un ceai de menta si faceti gargara cu lichidul timp de 30 de minute. Repetati remediul de 3 ori pe zi.

8. Cimbru

Ca si in cazurile anterioare, nu exista dovezi directe ca cimbrul calmeaza sau amelioreaza durerea de dinti. In ciuda acestui fapt, este folosit ca supliment pentru problemele orale legate de infectiile bacteriene. Potrivit unui studiu publicat in Journal of Applied Biology & Biotechnology , timolul, compusul activ din cimbru, are proprietati antiseptice si antifungice.

  • Se dilueaza 2 sau 3 picaturi de ulei de cimbru in apa si se aplica pe zona dureroasa cu ajutorul unei bile de vata. Utilizati-l de 2 sau 3 ori pe zi.

9. Frunze de guava

In mod traditional, frunzele de guava au fost folosite pentru multiple aplicatii medicinale. In ceea ce priveste sanatatea dentara, un studiu publicat in Journal of Ethnopharmacology , a evidentiat-o drept una dintre plantele antimicrobiene care ajuta la ingrijirea bucala.

  • Mestecati frunze proaspete de guava de mai multe ori pe zi.

10. Igiena orala

Desi nu este un remediu ca atare, este important sa-l evidentiem ca fiind unul dintre cele mai importante suplimente pentru a face fata problemelor bucale care provoaca dureri de dinti. Igiena adecvata este cruciala pentru prevenirea si combaterea infectiilor dentare. In plus, previne aparitia altor complicatii.

Asa ca asigurati-va ca periati bine, folositi ata si clatiti. De asemenea, urmati toate recomandarile date de profesionistul in sanatatea orala.

In sfarsit, nu uitati ce am mentionat la inceput. Consultati intotdeauna medicul dentist chiar daca considerati ca este o durere minora. Doar profesionistul va va putea spune cauza si tratamentul potrivit pentru aceasta afectiune.