Dragele mele suntem toate speriate de riduri dar stim noi oare cate ceva despre ele? Mama imi spunea mereu ca, o batalie are sanse mai de izbanda atunci cand iti cunosti foarte bine adversarul.
Asadar sa purcedem la drum. Sub pielea fetei se afla anumiti muschi ai mimicii.
Avand concursul sistemului nervos, contractia acestor muschi permite “afisarea” starilor noastre psihice: veselie, intristare, ingrijorare, suparare, etc.
Ridurile apar intr-o anumita odine care se datoreaza, in primul rand varstei, apoi starii pielii noastre (uscata), ori altor factori care le inluenteaza direct.
Asadar, intr-o prima aza vor aparea ridurile vertical si orizontale ale fruntii, apoi ochii sunt atacati (“laba gastei”); urmeaza cutele de la nas spre buze (ca doua paranteze), apoi se rideaza pleoapele si, deasupra buzei superioare apar riduri vertical.
Apoi este foarte important sa nu uitam ca un rid care deja s-a adancit mult nu mai poate fi eliminate complet cid oar atenuat.
Actiunile de prevenire a aparitiei ridurilor ar trebui sa ne preocupe inca din adolescent.
Toate vrem sa avem tineretea de partea noastra cat mai multa vreme. De acee trebuie sa facem si mici pasi zilnici in directia dorita. Chiar daca ecidem ca tratamentele sa fie facute acasa (cum este si firesc, pentru ca nu putem merge la cosmetic zilnic), la inceputuri ar trebui facut un drum la un specialist care sa ne sfatuiasca ce directive trebuie sa urmam. Apoi, periodic, poate trimestrial poate semestril, revenim la specialist pentru confirmarea tratamentelor si ingrijirilor zilnice.
Nu sunt drumuri in zadar ci pasi ce ne ajuta sa tinem “dusmanii” cat mai departe de noi.
Trebuie insa sa avem grija sa nu trecem in tabara cealalta: adica o obsesie nu face decat sa ne incetineasca si sa ne presare spini pe drumul care altfel ar trebui sa fie foarte usor de parcurs.
Acum sa va spun si cateva dintre cauzele care conduc la aparitia ridurilor.
Daca ne contractam exagerat, inutil si repetat muschii fetei riscam sa avem riduri mai repede decat ne-ar da natura.
O alta cauza ar fi expunerea nerationala la soare. Helioterapia are avantaje doar daca este folosita calculate, rational.
Lumina prea puternica, nefolosirea ochelarilor de soare, conduc la aparitia ridurilor, pentru ca, natural, ochii se strand, ajutand la fomrmarea ridurilor ochilor si chiar gurii.
Un alt factor care influenteaza aspectul nostrum natural este si cititul la lumina slaba, neadecvata, si, uneori, chiar atificiala.
Apoi trecem la slabire. Facuta brusc, masiv, fara exercitii ajutatoare, conduce la lasarea pielii si slabirea muschilor si, implicit la aparitia ridurilor.
Variatiile de temperature, vantul, frigul, soarele puternic, umiditatea mare, caldura sunt tot atatea motive ale aparitiei ridurilor si modificarilor pielii noastre.
Lipsa dintilor, sporturile practicate fara masuri de protective a tenului si, pana la urma chiar lipsa de ingrijire a tenului conduc la aparitia ridurilor.
Ca un ultimo sfat va spun ca si machiajul este un factor important in formarea prematura sau intarzierea aparitiei ridurilor.
Asadar, cu ajutorul unui specialist, cu produse de calitate si un strop de grija din partea noastra putem sa intarziem aspectul neplacut al batranetii: ridurile.