Scandalul de presa Rupert Murdoch nu se mai limiteaza la News of the World. Ultimele dezvaluiri merg mult mai departe si confirma ceea ce deputatul laburist Tom Watson a definit in Camera Comunelor drept „crima institutionalizata la News International”.
Victima in acest caz este Gordon Brown si ziarele care nu s-au oprit la nimic, The Sun si The Sunday Times. Scotland Yard i-a spus fostului prim-ministru ca numele sau a aparut in ziarele detectivului privat Glen Mulcaire, care lucra pentru ziarele News International.
Potrivit The Guardian, The Sun a obtinut dosarul medical al fiului ei de patru luni, care arata ca bebelusul suferea de fibroza chistica. Ceva similar se intamplase cu cinci ani in urma, cand primul copil al lui Brown a suferit o hemoragie cerebrala la scurt timp dupa nastere si a murit cateva zile mai tarziu.
The Sunday Times este implicat in incercarea de a pune mana pe contul curent al lui Brown prin tot felul de subterfugii, unele dintre ele in mod evident ilegale. Intr-un caz, un detectiv privat angajat a putut sa acceseze datele personale stocate in documentele politiei. O sursa de la News International a declarat pentru Sky News ca sunt convinse ca povestea lui Brown a fost preluata din surse „legitime”.
Nu este clar care dintre aceste informatii a fost obtinuta gratie retelei infractionale descoperite in ultimele zile sau se refera la alti jurnalisti cu alte metode, tot ilegale. News International trebuie sa inceapa sa suspecteze ca jurnalistii grupului, nemultumiti de decizia lui Murdoch de a inchide NOTW si de a pune pe strada 200 de reporteri, au inceput sa furnizeze ziare concurente cu exemple detaliate ale unora dintre cele mai grave excese din trecut.
Cascada de dezvaluiri a daunat mai mult decat doar reputatia companiei. Interesele lor economice sunt in mod clar afectate. Murdoch s-a aruncat la iveala cu recunoasterea implicita ca scandalul interceptarilor telefonice i-a stricat planurile de a prelua controlul deplin asupra BSkyB, cea mai mare companie de televiziune din Marea Britanie.
News Corporation a anuntat ca retrage concesiunile, nu prea impovaratoare, pe care le-a convenit cu Guvernul pentru a da unda verde ofertei de preluare pentru toate actiunile BSkyB. Intr-o aparitie parlamentara, ministrul Culturii si Comunicatiilor, Jeremy Hunt, nu a avut de ales decat sa anunte ca Guvernul trimite cazul autoritatilor de concurenta. De luni de zile, guvernul a sustinut ca acest pas, cerut de majoritatea presei, nu era necesar.
Cele mai recente dezvaluiri nu i-au lasat lui David Cameron de ales decat sa trimita un mesaj destul de clar catre News Corporation: „Daca as conduce acea companie, m-as ocupa de rezolvarea tuturor acestor probleme inainte de a lua orice decizie de afaceri viitoare”.
Masura amana intregul proces pana in 2012, fara nicio garantie ca va primi aprobarea finala. Autoritatile de reglementare pot fi mult mai putin simpatice fata de nevoile companiei decat guvernul si nu trebuie doar sa urmareasca impactul preluarii asupra concurentei pe piata televiziunii. Aceasta ar fi prioritatea anchetei, dar nu este exclus ca el sa ajunga sa se intereseze de scandal daca directorii News Corporation sunt implicati in cele din urma in fapte penale.
Este practic o miscare vicleana a companiei lui Murdoch, desi fortata de circumstante. El admite ca mediul politic face imposibila autorizarea de catre Guvern a ofertei de preluare si are incredere ca examinarea cazului se va limita la probleme de concurenta.
Guvernul nu a admis in public sa fie in contact direct cu compania in aceste zile. El incearca sa se distanteze de Murdoch, intrucat opozitia laburista foloseste cu pricepere scandalul pentru a eroda imaginea lui Cameron.
Miercuri, el planuia sa prezinte o motiune impotriva preluarii in Parlament, care ar putea merge inainte cu voturile liberal-democratilor, aliati ai conservatorilor in guvernul de coalitie.
Trimiterea cazului la autoritatile de concurenta dezactiveaza aceasta optiune, dar nu va pune capat torturii pe care Cameron o sufera pentru relatiile cu firmele lui Murdoch si pentru sprijinul pe care il primeste de la ziarele sale.
Ministrul Jeremy Hunt a fost supus unui val de intrebari si atacuri in Parlament, la care majoritatea nu a stiut sa raspunda. Cameron nu a fost in Parlament, ceea ce i-a permis lui Ed Miliband laburist sa-si denunte absenteismul: „Acesta este un prim-ministru care fuge de teama deciziilor pe care le-a luat. Tara asta merita mai bine.
Tacere La doar cateva zile de la inceputul controversei, PSOE a reamintit ca Jose Maria Aznar este membru al Consiliului de Administratie al News Corporation: „Tacerea lui Aznar este nefericita. Aznar, care sufera de obicei de incontinenta verbala cand vine vorba de a critica guvernul Spaniei in afara Spaniei, tace in fata unui scandal care a socat opinia publica mondiala”, a declarat Pedro Sanchez, membru al Comitetului Electoral al PSOE.
Proces in SUA Actionarii companiei din SUA, nemultumiti de conducerea lui Murdoch, au intentat un proces in Delaware impotriva consiliului de administratie al News Corporation. Il acuza ca nu a implementat controale atunci cand a izbucnit primul scandal in urma cu sase ani si ca a provocat un dezastru gigantic in imaginea companiei.
Cuvant incrucisat surpriza Ultimul numar al „Stirilor lumii” a fost cel putin un bestseller. S-au vandut aproximativ 4,5 milioane de exemplare. Surpriza a fost in cuvintele incrucisate, care a inclus cateva mesaje ascunse foarte mici despre situatia companiei, utilizarea unor cuvinte precum catastrofa, ciuma, intreprindere criminala si unele insulte la adresa consiliului de administratie Rebekah Brooks.
Mita Politistii corupti care au primit bani de la „NOTW” nu s-ar opri la nimic. Ei au vandut cu 1.000 de lire un raport cu date confidentiale despre membrii familiei regale si oficialii Casei Regale, precum numere de telefon, adrese si itinerarii.