Pentru 6 zile, de pe 7 pe 12 octombrie, Teatrul “Luceafarul” a devenit locul unde trupe, artisti, specialisti, teoreticieni, publicul larg s-au focalizat asupra temei “Est-Vest Europa”. Acesta a fost genericul editiei cu numarul V a Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tinar, la teatru vorbindu-se in romana, engleza, franceza, germana, rusa, ucraineana.
15 reprezentatii teatrale de interior si aer liber, proiectia a patru filme artistice si documentare, expozitii, lansari de carte, o sectiune speciala dedicata Anului Caragiale au adunat la unicul eveniment de asemenea amploare internationala din regiune peste 8000 de spectatori, de la prescolari la adulti si seniori.
Majoritatea spectacolelor s-au jucat cu casa inchisa, trupele participante fiind incintate de numarul spectatorilor, de caldura cu care au reactionat, de intensitatea aplauzelor.
Multi dintre invitatii din strainatate nici nu auzisera de Iasi, dar au descoperit un oras special, cu o arhitectura de patrimoniu deosebita, cu oameni prietenosi. Vesticii au invidiat esticii pentru sediile mari, bugetele anuale, trupele stabile, distributiile numeroase. In Occident, companiile sint private, nu au sali proprii sau dispun de sali mici, finantarea lor vine pe proiecte, in urma unor licitatii publice, rolurile in spectacole se obtin prin castinguri, iar artistii fac totul, inclusiv curatenie. Cei din Estul “batrinului continent” viseaza la prosperitatea Apusului, la PIB-ul si cresterea lor economica, la stabilitate.
Pentru teatrul gazda, FITPT a insemnat un efort de echipa, dar si ocazia de a stabili noi conexiuni, de a primi deja invitatia de a participa la manifestari similare, in Marea Britanie, la Festivalul de la Skipton, si la Sankt Petersburg, de pilda.
Valentina Lutz, directorul Teatrului “La portile Narvei” din Sankt Petersburg a spus ca “sintem incintati de venirea noastra in Romania, ne aflam pentru prima data aici, aveti un oras frumos, istoric, iesenii ne-au primit atit de frumos. Am avut emotii in legatura cu felul in care va fi primit spectacolul nostru, dar desi nu intelegem romaneste, aplauzele publicului ne-au confirmat faptul ca limbajul teatrului este unul universal”.
Daniel Lempen, de la Lempen Theatre Marea Britanie a declarat ca : “Ne bucuram ca datorita British Council si Teatrului Luceafarul, am ajuns si in Romania. Noi calatorim mult, jucam mult in deplasare, iar acum am avut revelatia unei tari despre care nu stiam mare lucru. Plecam cu impresii foarte bune, am cunoscut artisti speciali, atit din Romania, cit si din Franta, Germania, Rusia, Ucraina, dintr-un Est despre care, recunoastem, nu stiam mai nimic. Noi organizam un festival similar, mult mai mic decit al vostru, la care va invitam in luna iunie 2013”.
Olandezul Frans Hakkermas a fost “surprins de numarul mare de adolescenti si tineri care vin la teatru in Romania. In Olanda, nu exista acest obicei, dar vazind salile dumneavoastra pline realizez ca teatrul pentru copii si tineret are o mare importanta in educarea generatiilor viitoare”.
Mimii de la Teatrul vizual Berlin, Wolfram von Bodecker si Alexander Neander, au incintat publicul cu arta pantomimei deprinsa de la maestrul Marcel Marceau. “Spectacolul nostru, Deja vu?, a calatorit prin intreaga lume, iar acum a poposit si la Iasi. Am avut un public minunat, cu reactii prompte, care indica faptul ca iesenii sint spectatori fideli, care au obiceiul de a merge la teatru. Vom reveni oricind ne veti rechema!”