În timp ce hobby-ul este foarte distractiv, oamenii de știință și medicii au observat mai multe efecte pozitive din lectură. Cărțile inspiră creativitate, gândirea critică, sporesc empatia și oferă o mulțime de alte stimulente pentru a te bucura de o anumită putere de cuvânt. Citiți mai departe (joc de cuvinte neintenționat) pentru cinci beneficii de care toată lumea se poate bucura din cărți!
1. Lectura ne permite să experimentăm mai multe senzații
Într-un studiu realizat la Universitatea Emory, cititul si mai ales lectura de carti arta cresc activitatea din zona centrala a creierului, care ne controlează abilitățile motorii. Dacă citim un pasaj în care un personaj merge pe o cale, activitatea din neuroni din această zonă ne face să ne simțim ca și cum am experimenta noi înșine plimbarea. Apoi, există o cunoaștere întemeiată; un concept care demonstrează că lectura te pune de fapt în pielea altcuiva prin biologia creierului.
2. Ne face mai empatici
Cititorii de ficțiune literară au o capacitate mai mare de a empatiza cu emoțiile și gândurile altora decât cei care citesc în principal non-ficțiune. Cu alte cuvinte, cititorii de ficțiune pot fi mai empatici și pot gestiona mai ușor o situație din diverse perspective, doar citind despre personajele lor preferate. In concluzie, un om care citeste in mod regulat este un om mai empatic.
3. Promoveaza stimularea mentala
Stimularea mentală a creierului dvs. în mod regulat poate ajuta la încetinirea bolii Alzheimer și a demenței. Este ca un exercițiu fizic; cu cât te miști mai mult, cu atât ești într-o formă mai bună. Pentru ca creierul tău să rămână sănătos și alert, are nevoie de mișcare. Citirea (împreună cu puzzle-uri și anumite jocuri) vă menține nivelul de activitate ridicat, iar puterea creierului este plăcută și puternică. Pentru a afla care sunt cartile care te vor dispune, acceseaza stiridebine.ro.
4. Stres si anxietate reduse
Când vă obișnuiți să citiți, este mai ușor pentru creierul dvs. să se relaxeze și să se transporte temporar în altă lume. O carte bună poate face ca factorii de stres zilnici să se evapore, să te pună în pielea personajului tău și să te concentrezi pe cuvintele pe care le citești. Dacă sunteți în căutarea unei modalități ușoare de relaxare și distresare, încercați să vă obișnuiți cu cititul mai des.
5. Imbunatateste memoria
Când citești, implici mai mult de câteva funcții ale creierului, cum ar fi conștientizarea fonemică, procesele vizuale și auditive, înțelegerea, cursivitatea și multe altele. Cititul îți face creierul să acționeze, menține concentrarea și îi permite mintii să proceseze evenimentele care se întâmplă înaintea ta. Cu cât citești și angajezi mai mult acea parte a creierului tău, cu atât este mai ușor să-ți păstrezi memoria puternică. Citeste romane de dragoste pentru a avea o memorie excelenta.