Vaile Napa si Sonoma din California pot fi cele mai faimoase regiuni viticole ale Americii, dar succesul lor a dus la sali de degustare aglomerate, ambuteiaje si o atmosfera distincta corporativa in multe dintre podgorii. Pentru o experienta de vin din California mai colorata si mai relaxanta, conduceti putin mai spre nord.
Autostrada 128 serpuieste o poteca superba prin dealuri impadurite pentru calatoria de o ora intre Napa si inima Vaii Anderson. Valea si dealurile din jur sunt acoperite cu vita de vie, in primul rand sauvignon blanc, chardonnay, soiuri alsaciene si, mai ales, pinot noir – toate acestea prospera in clima temperata adusa de coasta Pacificului din apropiere. Regiunea poate sa nu fie la fel de prolifica sau prestigioasa ca tara viticola mai calda din sud, dar este mai pitoreasca si cu siguranta mai relaxata.
Cu cincizeci de ani in urma, valea Anderson, o regiune izolata la aproximativ 45 de minute sud de orasul Mendocino si o unitate intortocheata de pe autostrada de coasta, era dominata de livezi de meri si ferme de oi. Apoi, cativa vinificatori de pionier au inceput sa transforme terenul in podgorii, iar succesul lor initial a lansat o tendinta care continua si astazi. In timp ce producatori mai mari de vin au aparut pe scena, operatiunile de tip mom-and-pop joaca inca rolul principal in vale, care are genul de atmosfera de oras mic in care toata lumea ii cunoaste pe toti ceilalti, iar ciudatiile si excentricitatile personale infloresc. Stai aici cateva zile si vei afla barfele locale; ramai o saptamana si probabil ca vei fi un subiect de barfa.
Navarro Vineyards a fost detinuta de o singura familie de mai mult timp decat orice alt vinificator din regiune. In multe privinte, este vinaria prin excelenta din Anderson Valley, care combina indrazneala antreprenoriala cu o doza de sensibilitate contracultura din California.
Cand proprietarii Deborah Cahn si Ted Bennett si-au cumparat proprietatea la inceputul anilor 1970, era o ferma de oi si erau cativa absolventi de la Berkeley, fara experienta in domeniul vinului. Pe vale erau doar doua crame atunci, in timp ce Napa era in plina expansiune. „Cand ne uitam la pamant, am fi putut avea 40 de acri in Napa sau 910 in Anderson Valley”, si-a amintit Cahn. „Cred ca voi lua 910”.
De asemenea, nu le era frica sa fie aventurosi in alegerile lor varietale. „Am vrut sa ne specializam in Gewurztraminer”, a spus Cahn, referindu-se la soiul alb aromat din Germania. „Nimeni nu facea un Gewurz uscat bun in California la acea vreme. Am decis sa fim mai degraba un peste mare intr-un iaz mic decat un peste mic intr-un iaz mare.” Au plantat, de asemenea, pinot noir si chardonnay, iar de-a lungul anilor au adaugat pinot gris, sauvignon blanc, Muscat si Riesling. Toti au spus ca produc peste 40.000 de cutii anual, doua treimi din struguri cultivati la proprietate si restul din podgoriile invecinate.
O vizita la Navarro dezvaluie un loc care reuseste sa fie serios in privinta vinului sau, fara a avea o urma de pretentie. Sala de degustare este deschisa pe tot parcursul zilei, dar tururile, oferite de doua ori pe zi, cu rezervare, merita planificate in avans. In aproximativ o ora esti condus prin intregul proces de productie, de la viile din camp pana la vinul din sticla, indrumat de membrii personalului cu norma intreaga a podgoriei – oameni care si-au murdarit mainile facand treaba.
In timp ce Navarro nu mai este o ferma de oi, cu greu va puteti da seama daca va uitati la ea. „Folosim oi in loc de tractoare”, a explicat Cahn, deoarece turmele pasc intre randurile de vita de vie pentru a mentine vegetatia din jur. Adaugand la senzatia de curte, exista caini pentru a pastori oile, gaini pentru a culege gandacii de pe vita de vie in loc de pesticide si lame pentru a proteja animalele de lucru impotriva lupilor si a altor pradatori salbatici.
Lucrurile sunt si mai obisnuite pe drumul lung al Toulouse Vineyards, unde si probabil ca vei fi intampinat de Tess, cainele familiei proprietarilor Vern si Maxine Boltz, sau de Vern insusi, un fost pompier amabil din Oakland. Cea mai mare parte a operatiunii se desfasoara dintr-un garaj glorificat care functioneaza ca pivnita, linie de imbuteliere si sala de degustare. In timp ce decorul este simplu, vinurile realizate manual, in special pinot noir, sunt complexe si delicioase. Va puteti petrece o ora placuta comparand vintage-urile si discutand dezavantajele vinificatiei cu Vern si echipa lui.
Alte podgorii de-a lungul Autostrazii 128 isi pastreaza propria atmosfera familiara, producand in acelasi timp vin de calitate, bogat in caracter. Printre acestea, Greenwood Ridge castiga premii pentru merlot si Riesling si are o sala frumoasa de degustare octogonala construita dintr-un singur sequoia. Husch este un alt pionier al vaii, datand chiar mai departe decat Navarro. Si micul Standish face pinot noir exceptional, vandut din propria sa camera de degustare distincta, gazduita intr-un fost uscator de mere.
Nu toate podgorii din vale au o senzatie atat de rustica. Pentru ceva complet diferit, vizitati Goldeneye, un specialist high-end pinot noir detinut de Duckhorn, stimatul vinificator Napa. Puteti sa va asezati pe terasa curata din spate a cramei si sa incercati un zbor de cinci pinoti in timp ce priviti peste randuri de vita de vie intretinute cu meticulozitate. De la vinul din paharul tau pana la privelistea din fata ta, este o experienta eleganta. In timp ce Goldeneye nu are nicio legatura cu filmul James Bond cu acelasi nume, un 007 in smoking nu s-ar simti deplasat aici.
Pentru o alta doza de rafinament, vizitati Roederer Estate, detinuta de celebra casa de sampanie Louis Roederer. Desi ii lipseste farmecul tipic din Anderson Valley, si-a castigat respectul vecinilor sai producand vinuri spumante exceptionale timp de trei decenii. In sala de degustare, puteti compara amestecuri si vintage-uri distinct diferite.
Valea Anderson are doua orase care clipesc si-ti vor dor: Boonville si Philo, la doar sase mile distanta. Nu ofera optiuni abundente de mese si cazare, dar exista bijuterii printre optiunile limitate. Un loc de top atat pentru camera, cat si pentru masa este Hotelul Boonville, condus de Johnny Schmitt, una dintre cele mai implicate si carismatice figuri din zona. Camerele de oaspeti sunt informale, dar elegante, si acelasi lucru se poate spune si despre restaurantul sau, Tabelul 128, unde gatitul in stil casnic este ridicat la o arta.
Parintii lui Schmitt, Don si Sally, au fost proprietarii initiali ai restaurantului French Laundry din Napa, de renume mondial, iar acum sunt ei insisi transplantati din Anderson Valley, care opereaza Philo Apple Farm. Au patru casute pentru oaspeti si sustin cursuri de gatit pe durata weekendului. Alaturi de crama Goldeneye, Jim Roberts, o alta personalitate captivanta a vaii, opereaza Madrones, un mic complex de bun gust care include doua spatii de oaspeti bine amenajate, un magazin care vinde articole casnice si diverse si patru sali de degustare mai mici. vinificatori de vale.
Alaturi de Tabelul 128, cele mai bune optiuni de cina sunt Lauren’s din Boonville, care este in esenta un bar si gratar cu un bucatar inspirat, si Libby’s (8651 Highway 128; 707-895-2646), un restaurant mexican din Philo. La fel ca multe locuri din Anderson Valley, aceste doua restaurante sunt prietenoase si nepretentioase, dar sunt dedicate mentinerii unui standard ridicat de calitate. Acelasi lucru este valabil si pentru Mosswood Market (1411 Highway 128, Boonville; 707-895-3635) si Boonville General Store (14077A Highway 128; 707-895-9477), doua locuri de adunare comunitare care servesc mic dejun si pranz delicios.
Daca va indreptati inapoi spre sud dupa o vizita la Anderson Valley si nu va grabiti, faceti o alta calatorie memorabila, pornind spre nord-vest pe 128, care trece prin padurea de sequoie timp de aproximativ 25 de mile inainte de a iesi pe coasta Pacificului. . De acolo mergeti spre sud pe autostrada 1, una dintre cele mai spectaculoase drumuri de coasta din lume.