Un suspect, acoperit din cap pana in picioare, se plimba in intunericul noptii de 5 ianuarie pe strazile din Washington inainte de a pune doua bombe: una in fata birourilor Comitetului National Republican si cealalta in fata celor ale Comitetului National Democrat.
Explozivii au fost descoperiti 17 ore mai tarziu, chiar inainte ca o multime de sustinatori ai presedintelui de atunci Donald Trump sa ia cu asalt Capitoliul SUA. In scurt timp, ancheta in jurul acestui fapt a devenit cea mai mare prioritate pentru Departamentul de Justitie si FBI.
Dar aproape imediat, indiciile au disparut. A trecut un an si autoritatile inca nu l-au gasit pe suspect si chiar nu stiu daca a existat vreo legatura intre bombe si tentativa de preluare a sediului legislativ.
Suspectul este doar unul dintre sutele inca cautati de FBI. Pana acum, 250 de persoane surprinse in video care agreseaza ofiteri de politie pe Capitol Hill nu au fost pe deplin identificate sau capturate de FBI, iar alte sute sunt cautate pentru infractiuni legate de insurectie.
Ancheta s-a transformat intr-o operatiune colosala a politiei. Peste 700 de persoane au fost acuzate in legatura cu atacul din 6 ianuarie 2020 asupra dealului Capitoliului, iar arestarile continua in mod regulat.
Dar pentru agentii FBI care lucreaza in acele cazuri, sarcina este departe de a fi incheiata. Agentii si analistii au analizat mii de ore de videoclipuri pentru a incerca sa-i identifice pe atacatorii care au invadat sediul legislativ in acea zi.
„Aceasta este o investigatie care necesita mult timp, deoarece necesita multa munca, munca grea, cu anchetatorii care parcurg fiecare videoclip, cadru cu cadru”, a declarat Steven D’Antuono, director adjunct al biroului FBI din Washington.
Intr-un caz, un barbat cu o bagheta electrica este vazut pe video batand ofiteri care incercau sa respinga multimea de la intrarea Capitoliului. Fiecare fulger electric se aude in timp ce subiectul loveste unul dintre ofiteri. Individul este inca in libertate.
„Aceste atacuri asupra ofiterilor sunt extrem de grave”, a spus D’Antuono. Peste 100 de ofiteri de politie au fost atacati in acea zi, unii de mai multi atacatori, iar altii atacati de mai multe ori, a spus D’Antuono.
Intr-un alt videoclip, o inaltime este vazuta batand de mai multe ori un ofiter de politie cu o teava metalica de 1,8 metri (6 picioare). In altul, un alt subiect este vazut pulverizand o substanta chimica in fata altor agenti.
„Este mult de facut”, a spus D’Antuono. „Erau multi oameni acolo in Capitoliu, multi oameni care au comis acte de violenta sau care au comis alte ilegalitati acolo”.
In ajunul primei aniversari a acestui eveniment, Casa Alba a anuntat ca presedintele Joe Biden il va invinovati pe Trump pentru „responsabilitate” in „haosul” din 6 ianuarie de pe Capitol Hill.
Jen Psaki, purtatorul de cuvant al Presedintiei, a indicat ca Biden „vede 6 ianuarie ca un punct culminant tragic a ceea ce patru ani de presedintie a lui Donald Trump au facut acestei tari”.
Personalitati nationale, intelectuali si nu numai, au continuat sa sune alarma pentru aceasta democratie, cand au marcat aniversarea de 6 ianuarie.
Fostul presedinte Jimmy Carter a declarat: „Mi-e teama pentru democratia noastra”, in titlul unui articol pe care l-a publicat ieri in New York Times.
Reamintind ca a fondat Centrul Carter si ca a condus zeci de misiuni de observare a alegerilor in intreaga lume, Carter scrie: „Ma tem acum ca ceea ce ne-am luptat atat de greu pentru a realiza la nivel global – dreptul la alegeri libere si corecte, nestingheriti de politicienii autocrati. care nu cauta altceva decat sa-si dezvolte propria putere – a devenit periculos de fragil acasa.”
Detaliand modul in care promotorii minciunii conform careia Trump a pierdut alegerile prin frauda au subminat, prin „dezinformarea necrutatoare”, increderea publicului in sistemul electoral, el a subliniat ca „pentru ca democratia americana sa reziste, trebuie sa cerem ca liderii si candidatii nostri sa sustina idealurile de libertate si sa adere la standarde inalte de conduita.”
Carter concluzioneaza ca „marea noastra natiune se clatina acum pe prapastia unui abis care se adanceste. Fara o actiune imediata, suntem expusi unui risc real de a avea un conflict civil si de a pierde pretioasa noastra democratie. Americanii trebuie sa lase deoparte diferentele si sa lucreze impreuna inainte de a fi prea tarziu.”
Robert Reich, fost secretar al Muncii, intelectual si profesor la Universitatea din California din Berkeley, a scris intr-un articol publicat in ziarul britanic The Guardian ca „tentativa de lovitura de stat a lui Trump nu ar fi putut avansa atat de departe fara mania profunda si disperarea. a unei parti substantiale a populatiei… Trump a umplut un gol intr-o parte a Statelor Unite care continua sa tanjeasca dupa un autocrat care sa o salveze de la dezolare… Provocarea de acum inainte pentru tara, ca si in alte parti, este sa umple acel gol cu speranta in loc de neofascism. Acesta este adevaratul sens al zilei de 6 ianuarie.”