Starile de indispozitie, de somnolenta in timpul serviciului, durerile de cap care apar dintr-o data si iti strica ziua, pot fi usor indepartate cu ajutorul unor plante foarte la indemana. Nu trebuie sa umblati cu sacul de plante dupa voi, dar este bine sa aveti cateva minime cunostinte. Este mult mai la indemana, mai ieftin si mai sanatos sa te tratezi cu plante sau chiar sa previi decat sa vindeci.

Cicoarea

A fost folosita in farmacia verde de mii de ani, din vremea dacilor, cunoscut fiind efectul ei stimulator. Este mai sanatos sa folosesti cicoare decat energizantele de pe piata sau decat cafeaua solubila. Planta contine acid cichronic si tanin, motiv pentru care are un gust usor amarui. Pentru cine nu suporta gustul amarui, exista un remediu vechi de cand lumea: cand bei ceva ce nu-ti place, nu respira cateva secunde. Vei vedea ca papilele tale gustative nu vor identifica deloc gustul neplacut. Nu te astepta la cine stie ce schimbare de gust: pur si simplu nu vei simti nici un fel de gust. In plus, in afara stimularii, cicoarea are si efect drenal, stimuland functiile digestive si pe cele renale.

Cicoarea contine: vitamine (A, B1, B2, C, K si PP), saruri minerale (calciu, magneziu, cupru, potasiu, fier si fosfor).

 Rozmarinul

Mai putin cunoscut in bucataria romaneasca, rozmarinul combate surmenajul si oboseala, avand un efect tonic si revigorant. In plus, are un efect de catifelare a pielii. Este foarte la indemana sa fierbi timp de cateva minute cateva crengute de rozmarin in 250 ml de vin alb, preferabil de tara – in care nu se pune conservant sau alte chimicale. Cu fiertura asta se spala fata folosind un tampon de vata sau ceva usor. Pentru cine se respecta poate pune cateva crengute de rozmarin intr-o sticla cu ulei de masline virgin (nu facut din samburi de masline ci din masline, presate la rece). Uleiul se poate folosi la salate, aroma pe care o da acestora fiind minunata.

Menta

Este recomandata celor care au o bila lenesa – chiar daca nu aveti rezultate medicale in care sa se vada asta, puteti resimti starile de somnolenta, in special dupa ce mancati sau starile de greata. Un ceai de menta baut cu inghitituri mici, dupa masa, stimuleaza bila anesteziind, in acelasi timp mucoasa gastrica. Menta are o usoara actiune antifermentativa, dezinfectanta, fiind indicata in tratamentul colitei fermentative.

De asemenea, puteti bea ceai de menta daca aveti stari diareice (sau daca nu aveti menta, inghititi cu putina apa orez nefiert)

Cafeaua

Chiar daca America precolumbiana folosea cafeaua inainte de a fi re-descoperita de spaniolii lui Columb, denumirea in sine vine de la arabescul quahwek – stimulant. Are efect stimulant bauta in cantitati mici – maxim 2 cescute pe zi. Nu se combina cu zahar – pentru ca-i ia din tarie – si nici cu lapte – pentru ca devine toxica. Din pacate, cei care au tensiunea mare nu pot beneficia de efectele stimulative ale cafelei si nici de aroma deosebita a acestei plante. Mai mult de 2 cesti pe zi cafeaua devine distructiva, eliminand in primul rand calciul si fortand organismul dincolo de limitele sale.

Busuiocul

A fost folosit foarte mult in bucataria romaneasca, la ora actuala fiind preferate, din pacate, alte plante exotice si in special mediteraneene. Privit prin prisma efectelor pe care le produce, bucuiocul are actiune antibiotica, antimicrobia­na, antitusiva si expectoranta, actionand ca diuretic, carminativ, antiseptic, antiinflamator gastric, intestinal si renal. De asemenea, are efecte pozitive in disfunctii stoma­cale, gastrite, insomnii, iritabilitate, nervozitate, migrene, angina pectorala, in colite de fermentatie, diaree, colici intestinali si balonari. Trebuie insa sa aveti grija pentru ca folosirea excesiva a busuiocului produce senzatii de foame. Puteti folosi planta in special la salate si la senvisuri, dar si la friptura. Totodata, busuiocul combate bronsita, gripa, durerile articulare, insuficienta circulatoria si reumatismul. Puteti obtine un ceai concentrat si energizant pregatind un decoct (o fiertura) dintr-un pumn de planta uscata si maruntita la 250 ml de apa rece, care se fierbe 2-3 minute, apoi se infuzeaza inca 3-5 minute. Se strecoara si se beau doua ceaiuri pe zi.

Busuiocul mai poate fi folosit si ca apa de gura sau pentru gargare contra leziunilor bucale erozive, afte, faringite, angine, si toxidermie buloasa post-me­dicamentoasa.

Tot un decoctul energizant se poate face si din seminte de busuioc – o lingura la 500 ml de apa rece se fierbe 4-5 minute, se infu­zeaza 8-10 zece, se strecoara si se bea toata cantitatea in cursul zilei.

Atentie:

-ceaiurile nu mai au efect pozitiv daca sunt baute la 4-5 ore dupa ce au fost facute;

-nu se lasa ceaiul in apa decat atata timp cat scrie pe fiecare cutie. O perioada mai lunga duce la eliberarea in ceai a taninilor otravitori pentru organism.