Daca aveti simptome de vulvita, este important sa va consultati cu medicul ginecolog inainte de a incepe tratamentul pe cont propriu. Desi de obicei nu este o problema grava, trebuie tratata corespunzator pentru a evita complicatiile.

Vulvita este o inflamatie a vulvei. De obicei apare ca urmare a folosirii sapunurilor parfumate la spalarea zonei intime, desi aceasta nu este de obicei singura cauza. Poate aparea si din alte motive, cum ar fi iritatii, rani si alergii.

Herpesul genital, vaginita si infectiile cu drojdie pot provoca (printre alte simptome) vulvita. Si dr. Oluwatosin Goje, contactul constant cu urina si fecalele poate provoca vulvita cronica (cum se poate intampla la femeile care sunt incontinente sau imobilizate la pat).

Daca crezi ca ai vulvita, cel mai bine este sa faci un control ginecologic pentru a depista cauza si a lua masurile corespunzatoare.

Cauze

Zona intima este o zona extrem de delicata si sunt multi factori care o pot afecta. In cazul inflamatiei vulvei, exista mai multe motive pentru care aceasta poate aparea. Cele mai importante sunt urmatoarele pe care urmeaza sa le comentam.

1. Dermatita de contact

Dermatita de contact este de obicei arzatoare si mancarime, dar poti fi sigur ca nu este o infectie. Apare atunci cand pielea intra in contact cu elemente iritante si devine inflamata. Aceste elemente pot fi urmatoarele:

  • sapunuri.
  • tampoane
  • spermicide.
  • dusuri vaginale
  • hartie igienica parfumata.
  • sapunuri si alte produse conexe care nu sunt concepute pentru igiena vaginala.

2. Boli cu transmitere sexuala

Herpesul, gonoreea si chlamydia sunt trei boli care pot provoca inflamatii vulvare. Aceste boli provoaca de obicei disconfort, cum ar fi:

  • Durere.
  • Mancarime.
  • Arsuri la urinare.
  • Secretie de scurgere intensa care poate fi galbena, verde sau gri, cu miros puternic.

3. Micoza vaginala

Micoza vaginala este o alta dintre cele mai frecvente cauze ale vulvitei. Aceasta este o infectie cu drojdie care poate provoca mancarimi genitale si secretii vaginale groase.

Infectia cu drojdie poate fi tratata foarte simplu cu antibiotice. In unele cazuri, supozitoarele comerciale pe care le puteti cumpara de la orice farmacie vor fi suficiente. In cele mai grave cazuri, medicul dumneavoastra ginecolog va trebui sa va prescrie un medicament mai specializat.

4. Infectie bacteriana

Desi flora bacteriana din corpul nostru este benefica deoarece ajuta la intarirea sistemului imunitar, anumite bacterii se pot inmulti excesiv  si pot provoca vulvita. Poate fi cazul utilizarii antibioticelor. Acestea nu numai ca elimina bacteriile care provoaca boli, ci afecteaza si flora bacteriana.

Printre bacteriile care cauzeaza vulvita se numara urmatoarele:

  • Streptococ.
  • Gardnerella.
  • Stafilococ.

Vulvita bacteriana este insotita de scurgeri vaginale albe sau cenusii cu un miros caracteristic de peste.

5. Niveluri scazute de estrogen

Nivelurile acestui hormon feminin scad in mod natural in timp. Desi nu este o cauza comuna, unele femei dezvolta vulvita ca urmare a nivelului scazut de estrogen.

Cei care sufera de aceasta problema pot avea ocazional durere in zona si uscaciune vaginala. Din acest motiv, este posibil sa aveti un anumit disconfort in timpul actului sexual.

Simptomele vulvitei

Simptomele care vor indica ca suferiti de aceasta problema sunt foarte variate. 

1. Arsura

Unul dintre cele mai deranjante simptome ale vulvitei este arsura. Senzatia de arsura devine mai vizibila dupa urinare si dupa sex. Aceasta arsura se poate agrava atunci cand menstruatia este aproape.

2. Roseata a zonei vulvare

In roseata in zona vulvara este cauzata de cresterea sangelui din capilare. Acest simptom este de obicei insotit de inflamatie si secretie crescuta. O vei observa deoarece chiar si frecarea materialului sau miscarea la mers va genera un disconfort neobisnuit. Este important sa nu zgariati si sa nu aplicati niciun remediu neautorizat de medicul dumneavoastra.

3. Relatii sexuale dureroase

O activitate la fel de placuta precum a face sex cu partenerul tau poate deveni o adevarata pacoste atunci cand ai vulvita. Acest lucru se intampla deoarece frecarea pielii partenerului poate creste inflamatia si roseata. Daca intalnirea ta este prea agresiva sau prea rapida, vei simti o durere profunda.

4. Disconfort la urinare

Senzatia de durere, arsura sau usturime atunci cand urineaza nu este obisnuita sau normala. Acest lucru se poate intampla atunci cand ai probleme cu rinichii, dar si cand ai vulvita. Pentru a stabili daca acesta din urma este motivul, este suficient sa identifici daca prezenti restul simptomelor.

5. Curgerea neregulata

Ultimul dintre simptomele vulvitei este aparitia unui flux diferit de cel obisnuit. Toate femeile au un anumit flux care face parte din mecanismele de igiena proprii ale corpului. Aceasta descarcare este deschisa la culoare si nu are miros sau culoare neplacut. Pe de alta parte, debitul cauzat de vulvita este diferit si de cantitate mai mare. De asemenea, mirosul tau se va schimba si va fi putin dezamagitor.

Vizitati-va medicul ginecolog imediat ce observati modificarile

Nu faceti greseala de a va dus pentru a incerca sa reduceti caracteristicile de curgere neregulate. In schimb, consultati-va ginecologul pentru a vedea daca adevarata problema este vulvita. Profesionist va putea recomanda cel mai bun tratament in functie de cauza si cat de avansata este afectiunea. Desi nu este ceva atat de greu de controlat, nu este recomandat sa te automedicezi.