Printre posibilele beneficii ale clorurii de magneziu se numara: combate depresia, ameteala si oboseala. Cu toate acestea, are si unele efecte secundare si contraindicatii.

Exista mai multe beneficii ale clorurii de magneziu pentru sanatate. Poate fi folosit ca supliment, desi exista alimente care contin acest mineral.

Pe de alta parte, se considera ca poate ajuta la mentinerea organismului tanar si vital, pe langa combaterea si prevenirea diferitelor infectii.

De asemenea, se pretinde ca este bun pentru toate varstele. Cu toate acestea, ca orice ingredient activ, exista si cateva contraindicatii importante care trebuie luate in considerare.

Mai jos vom vedea totul despre clorura de magneziu: ce proprietati are, pentru ce este, cum se ia, ce se intampla cand exista un deficit. Continuati sa cititi si ii veti intalni.

Ce este clorura de magneziu si pentru ce se utilizeaza?

Clorura de magneziu este un mineral compus din clor si magneziu. Este prezent in mod natural in diferite alimente, desi poate fi consumat si in suplimente.

Pe de alta parte, acest compus a fost utilizat in scopuri industriale, precum si in medicina. In acest sens, are proprietati ca coagulant in alimente; Este un aditiv in industria textila, pentru tratarea tesaturilor precum lana si bumbacul, printre alte aplicatii.

Cum se consuma clorura de magneziu?

Exista mai multe moduri de a obtine acest mineral pentru organism. Printre alimentele bogate in magneziu avem:

  • Carne (in special ficat),
  • Pui,
  • Peste,
  • Lactate,
  • Leguminoase,
  • Cereale (ovaz, quinoa),
  • Legume (in special cele cu frunze verzi),
  • Seminte (floarea soarelui, susan),
  • Nuci (migdale, nuci, alune),
  • Alte fructe (mere, banane, avocado),
  • Ciocolata neagra.

Cu toate acestea, la unii oameni pot exista deficite, din cauza bolii sau a dietei proaste. Din acest motiv, exista suplimente, care vin in capsule sau tablete; desi puteti face si un preparat de casa, precum cel pe care il vom vedea mai tarziu.

23 de beneficii ale clorurii de magneziu

Diverse tipuri de beneficii pentru sanatate sunt atribuite clorurii de magneziu. Unele cunostinte legate de utilizarea acestui compus provin din intelepciunea populara.

Cu toate acestea, s-a descoperit ca magneziul este implicat intr-o mare varietate de reactii biochimice (peste 300) care sunt importante pentru functionarea noastra: de la reglarea energiei si a glucozei pana la formarea oaselor. Sa vedem.

1. Reglarea hormonala

Hormonii sunt cei care regleaza procesele interne ale organismului; totusi, uneori pot deveni nealiniate, ceea ce ar duce la diverse tulburari si boli. Acum, pentru a-si indeplini functiile in mod normal , multi hormoni depind de magneziu, care le promoveaza echilibrul.

2. Temperatura corpului

Printre diferitele beneficii ale clorurii de magneziu se numara si faptul ca ajuta la mentinerea temperaturii corpului reglata si echilibrata.

3. Hidratarea

Magneziul este unul dintre mineralele care actioneaza ca electroliti in organism. Prin urmare, concentratia sa mai mare sau mai mica este legata de deshidratarea izotonica, unde apa si electrolitii se pierd proportional.

4. Combate oboseala

Pe de o parte, magneziul contribuie si la metabolismul potasiului; pe de alta parte, asa cum am mentionat deja, este unul dintre electrolitii organismului. In acest fel, in timpul activitatii fizice acest mineral este esential pentru reducerea oboselii.

5. Tensiune musculara

Conform unei analize din 2012, se considera ca deficienta de magneziu provoaca tensiune musculara. Prin urmare, consumul de suplimente din acest mineral poate ajuta la prevenirea ranilor din aceasta cauza.

6. Crampe

In aceeasi ordine de idei, conform cercetarilor, modificarile electrolitilor serici, inclusiv hipomagnezemia si hipocalcemia, pot fi asociate cu crampe musculare, produs de exercitii fizice intense.

7. Probleme articulare

In recenzia citata mai sus, se mentioneaza, de asemenea, ca exista o legatura clara intre deficienta de magneziu si durerile articulare cronice. In acest sens, consumul acestuia poate ajuta la gestionarea unor simptome legate de artrita.

8. Fixarea calciului si densitatea osoasa

Clorura de magneziu actioneaza ca un fixator de calciu in oase, deoarece este legata de metabolismul acestui mineral. Prin urmare, ajuta la imbunatatirea densitatii osoase, reducand riscul de osteoporoza la femeile in varsta.

9. Probleme cu stomacul

Un alt beneficiu al clorurii de magneziu are de-a face cu diverse probleme ale sistemului digestiv, favorizand sanatatea intestinala in general. Prin urmare, ajuta la ameliorarea arsurilor la stomac, imbunatateste digestia, previne colita si constipatia, prevenind chiar si hemoroizii.

10. PMS

Conform studiilor, administrarea de clorura de magneziu impreuna cu un supliment de vitamina B6 poate ajuta la ameliorarea unor simptome ale sindromului premenstrual premenstrual, cum ar fi durerile de cap, balonarea si iritabilitatea.

11. Antioxidant

Magneziul este , de asemenea, considerat a avea proprietati antioxidante, motiv pentru care ar putea ajuta la combaterea radicalilor liberi, promovand regenerarea celulara si, prin urmare, actionand impotriva imbatranirii premature.

Cu toate acestea, exact modul in care exercita acest efect antioxidant este necunoscut, dar se considera ca ar putea fi legat de inhibarea peroxidarii lipidelor induse de fier.

12. Circulatia sangelui

Beneficiile clorurii de magneziu cu privire la acest proces arata in mai multe directii. De exemplu, se spune ca favorizeaza circulatia sangelui, prin dizolvarea acumularii de colesterol rau in sange.

In acest fel, ajuta la promovarea curatarii arterelor, prevenind, la randul sau, dezvoltarea sau aparitia diferitelor boli, precum ateroscleroza.

13. Functia cardiovasculara

Datorita rolului sau activ in transportul ionilor de calciu si potasiu prin membranele celulare, este esential pentru mentinerea ritmului cardiac normal. De asemenea, ajuta la reglarea tensiunii arteriale.

Prin urmare, se considera ca clorura de magneziu stimuleaza buna functionare a sistemului cardiovascular. Intr-o investigatie veche, expertii MF Ghani si M. Rabah au afirmat ca consumul acestuia ar servi la prevenirea bolilor de inima.

14. Sistemul imunitar

Intareste sistemul imunitar: astfel, ajuta la evitarea sau prevenirea racelilor, gripei si infectiilor. In acest sens, se mentioneaza ca participa la activarea macrofagelor, la activitatea granulocitelor si la proliferarea limfocitelor.

15. Antistress

Potrivit studiilor, nivelul de magneziu din organism este puternic asociat cu stresul. In acest sens, se considera ca ajuta la reglarea cortizolului.

16. Sanatatea rinichilor

Ajuta la eliminarea acidului care se acumuleaza in rinichi, promovand astfel o buna functionare a rinichilor si sanatatea, potrivit datelor dintr-o investigatie din 2017.

17. Calcule

In aceeasi ordine de idei, previne formarea pietrelor la rinichi, deoarece ar impiedica acumularea oxalatului de calciu in ei, asa cum arata o investigatie a Advanced Biomedical Research .

18. Functia creierului

Magneziul stimuleaza functiile creierului si transmiterea impulsurilor nervoase, ceea ce ar contribui la echilibrul mental, asa cum se subliniaza intr-un articol din Nutrients Magazine .

19. Astm si boli respiratorii

Experimentele in vitro au descoperit ca clorura de magneziu poate fi utilizata ca un relaxant pentru muschiul neted al cailor respiratorii , ceea ce poate ajuta la prevenirea atacurilor de astm care pun viata in pericol.

20. Diabet

Prin participarea la reglarea glucozei, cercetarile au aratat ca exista o relatie intre aportul de alimente bogate in magneziu si reducerea diabetului si/sau a complicatiilor asociate acestuia.

21. Bun pentru ochi

Atat pentru beneficiile sale in raport cu diabetul, cat si pentru faptul ca lupta sau intarzie imbatranirea prematura, magneziul este de asemenea considerat a ajuta la prevenirea problemelor de vedere, precum cataracta  sau degenerescenta maculara.

22. Probleme de prostata

De asemenea, se sustine ca poate ajuta atunci cand exista inflamatie a prostatei, precum si probleme urinare legate de aceasta. Desi nu exista prea multe dovezi stiintifice in acest sens.

23. Alte beneficii ale clorurii de magneziu

Pe langa cele deja mentionate, diverse studii mentioneaza rolul important al acestui compus ca cofactor in sinteza proteinelor si pentru structura multor enzime.

Deficit de magneziu

Se recomanda un aport minim de magneziu, estimat la 420 miligrame pe zi pentru barbati si 320 mg/zi pentru femei. Cand exista un deficit, pot aparea diverse tulburari, cum ar fi urmatoarele:

  • Greata si varsaturi;
  • Lipsa poftei de mancare;
  • sindromul de oboseala;
  • Probleme musculare: crampe, amorteala;
  • Posibile convulsii;
  • Deficitul acestuia este asociat cu debutul bolilor coronariene;
  • Este, de asemenea, legat de dezvoltarea osteoporozei.

Contraindicatii ale clorurii de magneziu

Desi sunt multe beneficii ale clorurii de magneziu pentru sanatate, trebuie precizat ca in unele cazuri este contraindicata, asa ca ar fi bine sa nu o consumi.

  • Nu este recomandat persoanelor care sufera de diaree, deoarece are efect laxativ.
  • Ar trebui evitata la persoanele cu boli de rinichi, mai ales daca suferiti de insuficienta renala.
  • Nu trebuie consumat in caz de colita ulceroasa, deoarece ar putea agrava diareea.
  • Daca se iau antibiotice, clorura de magneziu ar putea reduce eficacitatea unora dintre ele, de aceea este recomandat sa o luati cu 3 sau 4 ore inainte.
  • De asemenea, interactioneaza cu medicamentele utilizate in tratamentul osteoporozei , reducandu-le efectul.
  • In cele din urma, persoanele hipertensive care sunt sub tratament pentru aceasta problema ar trebui sa o evite .

Clorura de magneziu de casa

Desi clorura de magneziu poate fi gasita deja preparata si in tablete, asa cum am mentionat, exista si o formula pentru a o prepara acasa.

O sa ai nevoie:

  • 1 litru de apa.
  • 1 lingura de lemn.
  • Clorura de magneziu cristalizata (30 g).

Proces

  • Se fierbe litrul de apa si se lasa sa se raceasca.
  • Apoi, se toarna intr-un recipient de sticla si se dizolva cele 30 de grame de clorura de magneziu cristalizata.
  • Se amesteca cu lingura de lemn, se acopera bine si se pastreaza.

Cum sa profitati de beneficiile clorurii de magneziu?

Doza de clorura de magneziu depinde de problema care trebuie tratata, precum si de varsta persoanei care o ia. In mod ideal, consultati-va medicul in prealabil pentru a afla doza exacta in functie de nevoia dvs.

Totusi, in general, se recomanda o doza de una pana la doua linguri de clorura de magneziu pe zi, dupa varsta de 35 de ani. Inainte de aceasta varsta, maximul este de doar jumatate de lingura, daca medicul o autoriza.

Pentru a evita reactiile adverse si interactiunile, cel mai bine este sa nu consumati clorura de magneziu sau orice alt produs natural fara a consulta mai intai medicul dumneavoastra. Mai ales daca scopul este de a integra acest element in alimentatie si de a-l mentine pe termen lung.