Inca din prima zi a anului 2012, fabricile romanesti se vad nevoite sa importe 49% din gazele necesare pentru consum. Pe de alta parte, populatia si producatorii de energie termica pentru populatie vor utiliza majoritar din productia locala si doar 8% din gazele de import, potrivit Money.ro.

Fabricile sunt in nefericita situatie de a folosi jumatate din necesarul de gaze din import la un pret de trei ori mai mare decat cel de productie locala, conform structurii de amestec avizata de Agentia de Reglementare in Energie.

Situatia inedita in care se afla companiile romanesti le determina sa plateasca pe gaze aproape de doua ori mai mult decat populatia.

Reactiile nu au intarziat sa apara. Cu cele sase combinate chimice pe care le detine, grupul InterAgro este cel mai mare consumator de gaze din tara, dar de la 1 ianuarie si-a suspendat activitatea. “Productia de ingrasaminte a fost deja distrusa. Ne-au distrus cu gazul. Din iulie si pana in prezent, ANRE a marit pretul gazului cu 40% de la 240 de dolari la 340 de dolari. Mai am deschise doua combinate acum, pentru niste comenzi restante, iar de la 31 decembrie le inchid pe toate pe termen nedeterminat. Asta e“, a precizat patronul Ioan Niculae.

Ca o comparatie intre pretul platit de companii si populatia din Romania, putem observa ca diferenta este semnificativa intre cei 350 de dolari platiti de companii si 200 de dolari achitati de populatie.

La jumatatea anului trecut ANRE a decis formarea a doua categorii de consum de gaze. Unul pentru populatie format din gaze de productie interna si altul pentru companii, obligate sa importe jumatate din necesar de la rusi. Astfel,  gazul pentru fabrici s-a scumpit in trei etape, incepand cu iulie: 10%, 8% si 5% in timp ce pretul pentru populatie a ramas acelasi si nu se va schimba pana la 1 aprilie 2012. Reprezentantii statului au explicat ca masura a fost luata pentru a proteja populatia de o marire spontana a facturii la gaze si caldura in perioada sezonului rece.