Consumul anumitor medicamente ne poate creste ritmul cardiac si poate provoca dilatarea vaselor de sange din piele. In consecinta, poate aparea transpiratia.
Transpiratia este mecanismul natural de racire al corpului si de obicei se activeaza atunci cand este cald sau in timpul exercitiilor fizice. Cu toate acestea, exista un timp si un loc pentru asta. Transpiratia in timp ce dormi poate fi incomoda si alarmanta in acelasi timp.
Desi pot exista multe motive pentru transpiratia nocturna, invatarea sa recunoasteti simptomele si cauzele va va ajuta sa intelegeti starea. Deci este normal sa transpiri in timp ce dormi? Vom analiza mai jos cauzele acestui fenomen.
De ce transpir cand dorm?
Nimanui nu-i place sa se trezeasca intr-o baltoaca de sudoare in miezul noptii. Pentru a afla posibila cauza a transpiratiilor nocturne este important sa tinem cont de toate variabilele care influenteaza acest lucru.
Primul si cel mai evident lucru de luat in considerare este temperatura si confortul general al mediului. Caldura nu este singurul factor de mediu care poate provoca transpiratii nocturne; umiditatea poate juca, de asemenea, un rol important.
Alti posibili factori care contribuie la transpiratia nocturna pot include paturi grele sau pijamale, disconfort general cauzat de o saltea veche sau un mediu zgomotos.
Urmatorul lucru de luat in considerare este starea generala de sanatate. Ti-ai schimbat dieta? Te-ai simtit obosit? Unele simptome ale gripei includ febra, care este un raspuns normal la infectie.
Transpiratiile nocturne pot fi rezultatul unei febre daca simptomele racelii sau gripei sunt observate in decurs de una sau doua nopti. Totusi, dincolo de asta, ar putea fi ceva mai grav.
Una dintre cele mai frecvente cauze ale transpiratiilor nocturne sunt bufeurile asociate menopauzei, care rezulta din modificarile hormonale din organism. O scadere brusca a productiei de estrogen poate deruta hipotalamusul, determinand ca temperatura pielii unei femei sa creasca aproape instantaneu cu pana la 6 grade.
Nici macar nu toti barbatii sunt scutiti. Cei care au un continut scazut de testosteron sau iau medicamente care blocheaza acest hormon pot avea, de asemenea, efecte similare. Majoritatea barbatilor nu vor admite ca se confrunta cu bufeuri, dar privarea de androgeni poate provoca transpiratii nocturne.
Ce alta cauza ar putea fi cea care ma face sa transpir?
1. Medicamente
Multe medicamente eliberate pe baza de reteta va pot creste ritmul cardiac si pot provoca dilatarea vaselor de sange din piele, ceea ce poate duce la transpiratie excesiva. Antipireticele sau medicamentele care reduc febra sunt cele mai frecvente.
Cand se confrunta cu simptome de gripa, multi oameni iau aspirina sau remedii similare. Desi acestea sunt de obicei eficiente in reducerea febrei, ele pot provoca si transpiratii nocturne. In mod similar, alte medicamente care pot provoca transpiratii nocturne sunt antidepresive.
2. Probleme de sanatate
Bolile infectioase, cum ar fi tuberculoza si SIDA, sunt, de asemenea, cunoscute ca provoaca transpiratii nocturne. O febra persistenta, adesea insotita de transpiratii nocturne, este frecventa in randul persoanelor care au fost testate pozitiv pentru HIV.
Pe de alta parte, boala Hodgkin, un tip de limfom, este o alta boala infectioasa care provoaca adesea febra si transpiratii nocturne la pacienti.
3. Obiceiuri alimentare nesanatoase
Abuzul de alcool noaptea este, de asemenea, de vina pentru unele persoane care transpira in somn. Desi un pahar de vin inainte de culcare te poate ajuta sa adormi, atunci cand este indus de alcool efectele sale sunt mai putin reparatoare; acesti oameni sunt mai predispusi la dureri de cap si transpiratii nocturne.
Un alt posibil factor care ar putea provoca transpiratii nocturne este mancarea condimentata. Desi s-ar putea sa nu-ti provoace un disconfort imediat in timp ce mananci, este posibil ca temperatura pielii tale sa creasca pe masura ce digerezi aceste alimente.
Pe de alta parte, medicii au identificat, de asemenea, ca prea multa cofeina poate exacerba transpiratia la persoanele care transpira deja in mod natural excesiv.
4. Hiperhidroza
Unii oameni sufera de o afectiune numita hiperhidroza, care provoaca transpiratie frecventa si excesiva in timpul zilei si noptii. Daca ati exclus toate celelalte cauze posibile ale transpiratiilor nocturne, este posibil sa suferiti de hiperhidroza; Va trebui sa faceti o programare cu medicul dumneavoastra pentru a vorbi despre asta.
Solutii naturale pentru transpiratiile nocturne
Primul si cel mai evident este sa cauti termostatul. Desi majoritatea medicilor recomanda o temperatura intre 18 si 22°C pentru dormit, fiecare persoana este diferita; ar trebui sa experimentezi pentru a afla ce este mai bine pentru tine.
Daca dormi cu partenerul tau si el sau ea prefera o temperatura mai calda sau mai rece, incearca sa purtati mai multe straturi usoare de lenjerie de pat.
De asemenea, eliminarea cauzelor probabile de stres si anxietate este, de asemenea, o idee buna. Nervozitatea, anxietatea si transpiratia sunt cauze frecvente care ne pot face sa transpiram.
Din motivul de mai sus, daca va casatoriti sau aveti un interviu de angajare, asteptati-va sa transpirati putin mai mult decat de obicei. Cu toate acestea, daca transpiratiile nocturne continua la cateva saptamani dupa ziua cea mare, probabil ca ar trebui sa consultati un medic.
Atat barbatii, cat si femeile cu transpiratie excesiva din cauza menopauzei sau andropauzei pot lua ceai de cohosh negru sau suplimente de cohosh negru. Cohoshul negru este o planta nativa gasita in multe parti ale Americii de Nord; A fost folosit pentru a vindeca diverse boli.
Trifoiul rosu este o alta planta medicinala care este luata pentru a usura severitatea bufeurilor si a transpiratiilor nocturne. Cu toate acestea, efectele sale nu au fost la fel de puternice ca cele ale cohoshului negru.
Cu toate acestea, este posibil sa aveti deja o idee despre motivul pentru care transpirati noaptea. Amintiti-va, daca faceti modificari si nimic nu functioneaza, ar trebui sa vizitati un medic pentru a exclude probleme mai grave.