In aceste vremuri tulburi nu putem scapa de stirile despre Covid-19 – mai cunoscute sub numele de Coronavirus. Este ceva care domina noile noastre stiri si televizoarele – vacantele au fost anulate, Italia este blocata si tarile din toata Europa isi adopta propriile planuri de combatere a acestei amenintari virale. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat la inceputul lunii martie 2020 ca virusul se afla acum intr-o etapa pandemica in intreaga lume.
Dar ce inseamna exact asta? Si cum este o Pandemie diferita de un focar sau de o epidemie?
In mod surprinzator, definitia fiecarui cuvant nu este tocmai un termen stiintific legat de date reci, grele, cuantificabile, ci mai degraba sunt cuvinte care contin conotatii stiintifice si politice care leaga o multime de factori diferiti.
Cum sunt masurati termenii ?
Definitiile pentru fiecare dintre acesti termeni sunt masurate de o serie de factori diferiti, cum ar fi prevalenta bolii, incidenta si caile de transmitere cunoscute sau necunoscute pe care le foloseste boala.
Acesti trei termeni sunt de obicei folositi pentru a clasifica raspandirea unei noi boli, marcand-o ca focar, epidemie sau pandemie.
Ce este un focar ?
In general, termenul ,,focar” poate fi rezumat ca o mica, dar neobisnuita, izbucnire de boala. Un focar este de obicei ceea ce se foloseste pentru a se referi la o raspandire din punct de vedere geografic. Asadar, analizand Covid-19, cazurile initiale din China ar fi fost clasificate drept un focar. La urma urmei, aceste cazuri au inceput in numar mic, dar inca neobisnuite, din cauza naturii necunoscute a virusului.
Ce este o epidemie ?
O epidemie constituie o boala sau un virus care se dezvolta in cazuri raportate si se raspandeste pe plan international.
Deci, inca o data cu privire la Covid-19, cand cazurile din China au inceput sa creasca exponential si am inceput sa vedem cazuri de Covid-19 aparand in intreaga lume, aceasta s-a schimbat de la focar la epidemie.
Ce este o pandemie ?
O Pandemie este definita ca fiind prezenta la nivel global si este raspandita fara control. Asadar, cand OMS a declarat raspandirea Covid-19 ca fiind in stadiul Pandemiei, nu ar fi trebuit sa fie un lucru surprinzator, avand in vedere ca virusul s-a raspandit in 125 de tari si teritorii in total. Cu toate acestea, declaratia unei pandemii nu inseamna ca sfarsitul lumii este aproape, ci inseamna ca raspandirea virusului a ajuns la o proportie globala.
In concluzie
Trebuie sa ne amintim ca acesti termeni sunt la fel de intrinsec stiintifici pe cat sunt politici si ca utilizarea termenului Pandemie de catre OMS semnaleaza ca Covid-19 este o amenintare globala si ca toate guvernele ar trebui sa continue sa ia masurile de prevenire si combatere corespunzatoare. Amintiti-va doar sa va mentineti calm, urmati indrumarile pentru reducerea riscurilor de infectie si solicitati sfatul serviciului de sanatate al tarii dvs. daca credeti ca este posibil sa il contractati.