Coma etilica este cel mai sever grad de intoxicatie acuta cu alcool. Este o urgenta vitala, deoarece exista riscul de stop respirator.
O coma alcoolica este o stare severa de pierdere a constientei ca urmare a intoxicatiei cu alcool. Cel mai mare pericol al acestei stari este riscul de deprimare a centrilor respiratori cu moartea prin sufocare.
Centrii respiratori sunt nuclei neuronali situati in trunchiul cerebral. Printr-un sistem complex de circuite, ele mentin si regleaza respiratia.
Alcoolul in doze foarte mari, ca multe alte medicamente depresive, face ca aceste centre sa nu mai functioneze. Exista riscul de coma etilica atunci cand o persoana depaseste trei grame de alcool pe litru de sange.
Efectele alcoolului asupra organismului
Alcoolul are efecte multiple asupra organismului. In general, cea mai comentata este dezinhibarea, desi este departe de a fi singura.
Potrivit lui Rodrigo Arias Duque, doctor in Psihologie Clinica, „actiunea psihofiziologica si farmacodinamica a alcoolului este fundamental depresiva, datorita reducerii transmiterii sinaptice in sistemul nervos uman”.
Diferitele efecte sunt intensificate in masura in care persoana bea mai multa cantitate, iar alcoolul consumat poate fi direct proportional cu nivelul concentratiei acestuia in sange.
Sa vedem mai jos cum afecteaza alcoolul creierul pentru a ne face o idee despre cat de nociv este sa il consumi in mod regulat si in cantitati mari.
Actioneaza ca un agonist GABA
Sistemul GABAergic (GABA) este principalul sistem inhibitor din creier. Activarea lui provoaca relaxare, sedare, somn. S-a stabilit ca alcoolul are un efect agonist asupra acestuia. Adica activeaza acest sistem in acelasi mod in care ar face-o moleculele care ii apartin in mod natural.
Inhiba receptorii de glutamat
Daca GABA este principalul inhibitor al sistemului nervos central, glutamatul este principalul excitator sau activator . Aici alcoolul are efectul opus: functioneaza prin oprirea acestor cai de activare.
Actioneaza asupra sistemului opioid
Sistemul opioid este cel care protejeaza impotriva durerii (fizice si psihologice). In el se gasesc endorfine, cunoscute si sub numele de „moleculele fericirii”. Efectul asupra acestui sistem este acelasi ca si asupra GABA: isi sporeste efectele.
Consecintele sunt senzatiile de euforie si placere , lipsa de griji si dureri. Cautarea acestor senzatii este unul dintre motivele care imping alcoolismul cronic.
Operati in circuitul de recompense
Circuitul recompensei este reteaua neuronala care permite motivatiei pentru a efectua actiuni. Efectul pe care alcoolul il are asupra acestei retele poate duce la dependenta.
Ce sa faci in caz de coma etilica?
Daca aveti indoieli, cel mai bine este sa sunati la serviciul de urgenta. Mai ales daca persoana nu stie exact daca este sau nu inconstienta, dar a ingerat cantitati mari de alcool si incepe sa lipseasca.
Daca persoana este inconstienta, este recomandabil sa faceti urmatoarele:
- In primul rand, este necesar sa-l mutati intr-un loc sigur.
- Desi pare evident, trebuie sa ne asiguram daca este constient sau nu. Pentru a face acest lucru, putem chema persoana pe nume si o scuturam usor de umeri. In acest fel, putem verifica daca raspunde sau nu la stimuli (voce si atingere, in acest caz).
- De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca persoana respira.
- Trebuie sa o tii de cald, pentru a evita hipotermia.
- Asezam usor persoana pe partea ei, niciodata cu fata in sus sau cu fata in jos. In acest fel, daca persoana varsa , riscul de a se ineca va fi mai mic.
Ce nu trebuie facut in caz de coma etilica?
Varsaturile nu trebuie induse niciodata la o persoana inconstienta sau lipsita de luciditate. Exista un risc mare ca, la varsaturi, o parte din continut sa treaca in tractul respirator, provocand sufocare sau pneumonie.
Bineinteles, niciodata nu trebuie facut rau persoanei pentru a-l scoate din constienta sau pentru a verifica daca raspunde la stimuli. Prin urmare, este necesar sa se evite loviturile si miscarile bruste.
In schimb, pot fi folosite tehnici precum apasarea unghiilor sau ciupirea muschilor gatului. Chiar si asa, este important sa retineti ca mai intai ar trebui sa incercati sa o treziti strigandu-i numele sau scuturand-o usor.
Nici persoana nu trebuie sa fie scaldat in apa rece pentru a-l readuce la constiinta. Aceste masuri sunt de obicei aplicate in filme, dar in viata reala nu sunt cele mai recomandate pentru a ajuta o persoana.
Tratamentul comei etilice
O coma alcoolica este considerata o urgenta. Prin urmare, obiectivul principal al tratamentului este de a inversa efectele alcoolului asupra creierului. Pentru a face acest lucru, se utilizeaza de obicei urmatoarele:
- Hidratarea serului.
- Controlul semnelor vitale.
- Utilizarea medicamentelor cu efect antagonist, cum ar fi flumazenil.
- In unele cazuri foarte severe, poate fi necesara administrarea de oxigen (oxigenoterapia).
Cel mai important lucru pentru a evita o coma etilica sau orice alta consecinta a consumului excesiv de alcool este sa o evitati sau, cel putin, sa va reduceti aportul. La fel, este indicat sa mentineti o buna hidratare (cu apa) si sa evitati consumul de alcool pe stomacul gol.
Amintiti-va, daca sunteti aproape de cineva care ar putea suferi de coma alcoolica, nu ezitati sa sunati la serviciul de urgenta si sa tineti cont de sfaturile pe care vi le-am indicat aici.